„Masa cu sunete“ – una dintre cele mai surprinzătoare producţii din cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/masa-cu-sunete-una-dintre-cele-mai-surprinzatoare-productii-din-cadrul-festivalului-de-teatru-de-la-sibiu/

Pe lângă spectacole de teatru, de dans, de circ, de stradă, la Sibiu – în perioada Festivalului de Teatru – poţi asculta şi numeroase concerte. Cel al trupei Karbido, din Polonia a fost la fel de spectaculos ca o reprezentaţie de acrobaţie.

Un articol de Adina Scorţescu|13 iunie 2013

Pe lângă spectacole de teatru, de dans, de circ, de stradă, la Sibiu – în perioada Festivalului de Teatru – poți asculta  și numeroase concerte.  Cel al trupei Karbido, din Polonia a fost la fel de spectaculos ca o reprezentație de acrobație.

Sala Mică a Teatrului Gong, într-o zi de festival ca oricare alta; e ora cinci după-amiaza, adică perioada-sandvici între spectacolele-lectură și producțiile de teatru sau de dans care se desfășoară, după șapte seara, în săli mari (Teatrul Radu Stanca, Sala Thalia sau Casa de Cultură a Sindicatelor). Afară bate un soare călduț și miroase a tei.

Înăuntru e semiîntuneric. În centrul camerei e așezată o masă pătrată de lemn, cu patru scaune. Publicul vorbește în șoaptă, așezat pe cele trei laturi ale sălii. A patra e ocupată de un pupitru de sunet. Luminile se sting și patru bărbați îmbrăcați în negru vin să se așeze la masă.

Ce s-a întâmplat în ora de după a fost una dintre întâmplările cele mai spectaculoase ale festivalului.

INFO

Timp de două luni, în prezenţa lutierilor, tâmplarilor şi sunetiştilor, muzicienii din trupa Karbido au lucrat la o invenţie: transformarea uluitoare a unei piese de mobilier într-un instrument muzical, pentru ca, în cele din urmă, să rezulte o masă dotată cu dispozitive ultrasensibile care să detecteze şi să amplifice cele mai fine vibraţii pe care apoi să le transforme în sunete. Și-au numit concertul „A Maple Swish-and-Shush“ sau „A Piece for Four Men and a Table“.

Foto: www.sibfest.ro

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.