Medalie Nobel, estimată la 3,5 milioane de dolari, scoasă la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/medalie-nobel-estimata-la-35-milioane-de-dolari-scoasa-la-licitatie/

Medalia Nobel decernată cercetătorului american James Watson, unul dintre descoperitorii ADN-ului, estimată la un preţ care ar putea atinge 3,5 milioane de dolari, va fi pusă în vânzare într-o licitaţie care va avea loc luna viitoare, la New York, a anunţat casa Christie’s.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

James Watson, Francis Crick şi Maurice Wilkins au descoperit funcţiile şi structura în formă de spirală dublă a acidului dezoxiribonucleic (ADN) în Anglia, în 1953. Această descoperire a deschis practic o eră nouă în biologia modernă.

Medalia, prima care va fi scoasă la licitaţie de un laureat Nobel care este încă în viaţă, va fi pusă în vânzare pe 4 decembrie, cu un preţ estimativ cuprins între 2,5 milioane şi 3,5 milioane de dolari, notează Mediafax.

Cei trei savanţi au primit premiul Nobel pe medicină în 1962 pentru această descoperire revoluţionară. James Watson, în vârstă de 86 de ani, va dona o parte din suma pe care o va încasa unor organizaţii de caritate şi unor programe de cercetări ştiinţifice.

Alături de medalie, notiţele scrise de James Watson care au alcătuit discursul său de acceptare a premiului vor fi puse în vânzare, iar acestea ar putea fi vândute cu 400.000 de dolari. Schiţele preliminare, corectate, ale discursului său, estimate între 200.000 şi 300.000 de dolari, vor fi scoase şi ele la licitaţie.

Aceasta nu este prima medalie Nobel scoasă la licitaţie, însă ea va genera probabil un interes deosebit în rândul colecţionarilor din lumea întreagă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013 cu o scrisoare expediată de Francis Crick fiului său, în care savantul îi explica acestuia structura ADN-ului, la puţin timp după descoperirea acesteia.

Acea scrisoare s-a vândut cu 6 milioane de dolari, depăşind de peste trei ori estimările specialiştilor şi stabilind un record mondial pentru o scrisoare vândută la licitaţie.

Medalia Nobel primită de Francis Crick s-a vândut cu 2,27 milioane de dolari în 2013. Medalia decernată laureatului Nobel pentru pace din 1936 a fost vândută cu 1,1 milioane de dolari anul trecut.

Acea medalie a fost atribuită lui Carlos Saavedra Lamas, fost ministru de Externe al Argentinei, pentru contribuţia sa la încheierea războiului dintre Paraguay şi Bolivia şi pentru colaborarea la semnarea unui pact anti-război în America de Sud, semnat în 1933.

Foto: Medalie Nobel, James Watson- wikipedia

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.