VIDEO Miercuri începe Festivalul Internațional de Film NexT ediția a 7-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/miercuri-incepe-festivalul-international-de-film-next-editia-a-7-a/

Miercuri, 10 aprilie începe cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Proiecţiile şi seminariile NexT se vor desfăşura în locaţiile partenere: Cinema Studio, Cinema Corso, Cinema Patria şi Cafe Verona Cărtureşti.

Un articol de Andrada Văsii|9 aprilie 2013

Miercuri, 10 aprilie începe cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT. Proiecțiile și seminariile NexT se vor desfășura în locațiile partenere: Cinema Studio, Cinema Corso, Cinema Patria și Cafe Verona Cărturești.

Anul acesta, o serie de proiecții de filme vor avea loc și în țară: Iași, Cluj și Brasov.

Gala de deschidere va avea loc la Cinema Studio, începând cu ora 19:00 și va fi urmată de primul calup de filme din Competiția NexT 2013. La Cinema Corso, de la ora 20:30 va avea loc proiecția din cadrul secțiunii NexT Generation, a filmului „Invadatorul” („L’Envahisseur”), realizat de Nicolas Provost. Regizorul a concurat cu scurtmetrajul „Stardust” în competiția NexT din 2011 și revine anul acesta la festival cu primul său lungmetraj.

23 de filme din 16 țări

Competiția Festivalului NexT este alcătuită anul acesta din 23 de filme provenind din 16 țări, alese din peste 1.200 de înscrieri. Directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, și co-selecționera sa, Irina Trocan, spun despre acest program că este unul ce menține echilibrul între estetici populare și estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaționale (dar prezentate în premieră în România) și filme care abia încep să fie descoperite.

Filmele alese in Competiție se vor lupta pentru Trofeul NexT, acordat pentru cel mai bun film, Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de ArCuB), Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc (oferit de ShortsTV și Abis Studio), Premiul publicului pentru film străin (oferit de Sony) și Premiul publicului pentru film românesc (oferit de Cocor Media Channel).

Juriul completat de un program artistic

Juriul NexT 2013 este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Méditerranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Programele speciale ale ediției din 2013 aduc la București voie buna și muzică: programul Comedy Night reunește, în 2 ore, 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce reprezintă mai multe tipuri, forme și tradiții de comic cinematografic și promit să ofere o seară memorabilă publicului spectator.

Programul Focus: Aubagne prezintă 6 filme ce au făcut parte din programul Festivalului Internațional de Film de la Aubagne începând cu 2008 şi până în prezent. Festivalul de la Aubagne este dedicat creaţiilor cinematografice care ies în evidenţă datorită compoziţiilor muzicale şi coloanelor sonore deosebite, iar prin atenția pe care o acordă la rândul său sound- design-ului, NexT este locul perfect unde ele pot fi prezentate.

Filme de Oscar

Festivalul Internațional de Film NexT continuă și anul acesta tradiția Oscars Night și oferă publicului bucureștean o proiecție-eveniment ce prezintă filmele nominalizate și filmul câștigător în 2013 la categoria scurtmetraj de ficțiune a Premiilor Oscar. Proiecția celor 4 filme nominalizate și a filmului care a câștigat anul acesta prestigiosul premiu al Academiei Americane de Film va avea loc în cea de a treia seară a Festivalului NexT, vineri, 12 aprilie, începând cu ora 20.00, la Cinema Patria. Filmele prezentate în programul Oscars Night sunt oferite de SHORTSTV.

Și anul acesta, în cadrul NexT vor fi prezentate scurtmetraje din selecțiile Semaine de la Critique și din programul Short Matters! al Academiei Europene de Film. La al șaptelea an în cadrul Festivalului NexT, Semaine de la critique aduce 8 scurtmetraje la București, printre care și unul românesc – „Orizont”, cel mai recent film al regizorului Paul Negoescu. În programul prezentat în parteneriat cu Academia Europeană de Film, vor fi proiectate 13 scurtmetraje multi-premiate. Printre acestea se numără și filmul lui Tudor Giurgiu, „Spiderman, Superman sau Batman” – câștigătorul premiului EFA pentru Cel mai Bun Scurtmetraj în 2012.

Festival Friends, una dintre cele mai îndrăgite secțiuni ale Festivalului, reunește filmele realizate de foști concurenți NexT sau de cineaști tineri și talentați, consacrați sau la început de drum, aflați aproape de Societatea Culturală NexT. Anul acesta, din programul Festival Friends fac parte 13 filme provenind din România, Austria, Israel, Spania și Germania. Programul este susținut de HBO România.


NexT Generation este secțiunea ce prezintă lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj realizat de un fost participant NexT, pentru că unul dintre pariurile Festivalului este acela că foștii săi concurenți vor deveni nume importante în industria filmului. Nicolas Provost, un artist video belgian ce se bucură de ani de zile de atenția festivalurilor importante din Europa, a făcut parte din Competiția NexT în 2011 cu scurtmetrajul „Stardust”. Lungmetrajul său de debut, „L’Envahisseur”, a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Venezia, în secțiunea Orizzonti, iar anul acesta este prezent la București în secțiunea NexT Generation.

Scurtmetraje pentru copii

Festivalul Internațional de Film NexT găzduiește pentru cel de-al 4-lea an consecutiv și un program special de scurtmetraje dedicat copiilor. Compus, ca și la cele 3 ediții anterioare, din două etape (proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora), NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.

Seminarii pe teme de regie și film

Ca în fiecare an, agenda Festivalului de Film NexT include și o serie de seminarii pe teme de regie de film și sound design, cărora li se adaugă de data aceasta seminarii de marketing, post-producție, imagine, o prezentare a strategiilor de promovare a compoziției muzicale pentru film, implementate de Festivalul de Film de la Aubagne, o prezentare a noilor perspective de finanțare ale Programului MEDIA și o prezentare a drumului către Oscaruri al scurtmetrajelor dar și al festivalurilor care califică scurtmetrajele pentru lista scurtă de nominalizari la cele mai râvnite premii ale industriei de film. Seminariile NexT sunt prezentate de JTI și au loc in Café Verona Cărturești, iar accesul este liber.

Anul acesta, NexT va ajunge simultan și în trei orașe din țară – Iași, Cluj și Brașov – unde va prezenta proiecții cu programul de suflet al Festivalului – Cristi & Otto. Filmele realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu, în memoria cărora a luat naștere Festivalul de Film NexT, vor putea fi văzute pe 10, 11 și 12 aprilie la Brasov, iar în Cluj și în Iași, pe 10 aprilie.

Fiecare dintre zilele de festival se încheie cu petreceri în Panic! Club, unde accesul este liber (miercuri, 10 aprilie și joi, 11 aprilie) sau se face pe bază de bilet Oscars Night sau invitație (vineri, 12 aprilie și respectiv sâmbătă, 13 aprilie).

 

Foto credit: captură video

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.