Mihai Babuska: Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-babuska-baiadera-este-unul-dintre-cele-mai-frumoase-si-dificile-balete-clasice/

Ultima reprezentaţie din stagiune a baletului Baiadera poate fi urmărită la Opera Naţională Bucureşti în 30 aprilie de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2014

Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev.

Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri.

“Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice și merită din plin să figureze în repertoriul companiilor din zilele noastre, desigur, cu mici ajustări. Am încercat să scutur libretul de artificii și de lungimile inutile, respectând în mare parte coregrafia originală a lui Petipa. ” , spune corecgraful Mihai Babușka.

Astăzi maestru de studii şi repetiţii la Opera Naţională Bucureşti, Mihai Babuşka este absolvent al Şcolii Academice a Teatrului Mare din Moscova în 1977 şi a devenit prim-solist al operei din Bucureşti în anul 1980.

Rolurile principale vor fi interpretate de prim-balerinii Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi Ovidiu Matei Iancu (Solor), iar Marina Minoiu va debuta în rolul Gamzatti.

INFO: BAIADERA

Miercuri, 30 aprilie, ora 19.00

Balet în două acte de Ludwig Minkus

Libretul de Serghei Kudekov

Dirijor: Iurie Florea

Regia şi adaptarea coregrafică: Mihai Babuşka (după Marius Petipa)

Scenografia: Adriana Urmuzescu

Distribuţia:Mihai Babuska

Nikia – Oana Babuşka

Solor – Ovidiu Matei Iancu

Gamzatti – Marina Minoiu (debut)

Brahmanul – Tiberiu Almosnino

Fachirul – Cristian Preda

Idolul de Bronz – Shuhey Yoshida

Rajahul – Mihai Babuşka

Prietenul lui Solor – Cătălin Caracaş

Slujnica – Georgiana Stroe

Soliste d’jampé – Sena Hidaka, Rin Okuno

Foto cu Baiadera – ONB

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.