Mihai Eminescu, omagiat la TVR printr-un program special
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-eminescu-omagiat-la-tvr-printr-un-program-special/

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2015

Mihai Eminescu / Astfel, TVR 2 şi TVR HD îşi invită telespectatorii, de la ora 12.00, la Gala Naţională de Poezie 2014 – ediţia a IV-a. Evenimentul, desfăşurat în Sala Unirii de la Alba Iulia, a reunit cei mai apreciaţi 20 de poeţi contemporani români, selectaţi de criticul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, în ceea ce s-a numit „Lista lui Manolescu”.

Ca o premieră, la această ediţie, actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, a susţinut un amplu recital din Eminescu şi Creangă, iar tinerii muzicieni Liviu Cernat şi Ovidiu Pârjol au punctat, sonor, momentele poetice (acest eveniment va fi transmis de TVR HD şi de la ora 19.00).

De la ora 19.00, TVR 2 a programat documentarul Eminescu, realizat de Miruna Moraru şi Virgil Diaconescu. Aşa cum cei doi declară, programul este „o invitaţie de a călători prin universul poetic eminescian, alături de personalităţi ale culturii noastre, de ieri şi de astăzi.

O înâlnire cu o creaţie uriaşă, privită prin ochii contemporaneităţii, la 164 de ani de la naşterea acestui simbol al literaturii române” (acest documentar va fi transmis şi de TVR Internaţional de la ora 15.00).

Poetul naţional este omagiat şi în programul TVR 3 unde, de la ora 18.00, telespectatorii pot urmări o ediţie specială a emisiunii Cap de afiş, dedicată poeziei lui Eminescu. Realizată de Studioul teritorial Iaşi, emisiunea cuprinde un recital din lirica eminesciană, în interpretarea actorului mihai eminescuDorel Vişan.

TVR Internaţional a programat de la ora 9.00 emisiunea Mărturii despre Eminescu – cu înregistrări excepţionale ale lui Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Călinescu, Alexandru Philippide, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Grigore Vieru.

Tot la TVRi, de la ora 9.30, realizatorul Doru Ionescu vă propune un inedit Remix – Pe versuri de Mihai Eminescu Este vorba de melodii interpretate de Romanticii, Sincron şi Cornel Fugaru, Olimpic 64, Roşu şi Negru, Rock Filarmonica Oradea, Sideral, Mondial, Pro Musica, Doru Tufiş, Savoi, Stepan Project şi Florian Chelu.

De la ora 18.00, TVRi vă invită să urmăriţi documentarul Clipa cea repede, cu mărturii ale biografiei literare eminesciene.

Documentarul urmăreşte traseul vieţii lui Eminescu prin aproape toate locurile în care a trăit şi a lucrat. ,,Am încercat să reconstituim biografia lui Eminescu, pornind din Ipoteşti şi apoi trecând prin celelalte locuri dragi poetului, cu imagini inclusiv din Viena şi Berlin. Îmi amintesc, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Sibiu, într-un registru de vizitatori, am găsit în original semnătura lui Mihai Eminescu datând din 1869”, declară Sandrino Gavriloaia, realizatorul documentarului.

Foto: Mihai Eminescu – wikipedia

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.