Ministrul Culturii, Puiu Haşotti declară: „Cultura este o parte a strategiei naţionale”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ministrul-culturii-puiu-hasotti-declara-cultura-este-o-parte-a-strategiei-nationale/

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Puiu Haşotti, consideră că instituţia pe care o conduce trebuie să aibă mari proiecte culturale, inclusiv în ceea ce priveşte restaurarea unor lăcaşuri de cult. „Cultura este o parte a strategiei naţionale (…) iar strategia mea este aceea că trebuie să avem mari proiecte culturale şi eu cred că […]

Un articol de |18 septembrie 2012

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Puiu Haşotti, consideră că instituţia pe care o conduce trebuie să aibă mari proiecte culturale, inclusiv în ceea ce priveşte restaurarea unor lăcaşuri de cult.

„Cultura este o parte a strategiei naţionale (…) iar strategia mea este aceea că trebuie să avem mari proiecte culturale şi eu cred că acest proiect este unul mare”, a spus Haşotti, într-o conferinţă de presă dedicată turneului naţional şi internaţional întreprins în această stagiune de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

În opinia ministrului Culturii, „trebuie să restituim şi să conservăm patrimoniul identitar”.

„Este mai important să dăm bani pentru restaurarea patrimoniului de la Voroneţ, Putna şi Curtea de Argeş, decât să construim biserici. Repet: nu renunţăm să construim biserici, dar este mai important să conservăm aceste mari valori ale patrimoniului naţional”, a afirmat Puiu Haşotti.

Ministrul Culturii a reiterat faptul că, din punctul său de vedere, „cultura este o expresie a libertăţii, a comunităţii în care trăim şi a naţiunii din care facem parte”.

„Cultura română este naţională şi europeană. Cred că aşa trebuie să privim cultura naţională, din punct de vedere al identităţii naţionale şi al identităţii europene deopotrivă, şi Ministerul Culturii aşa o va face”, a mai spus Puiu Haşotti.

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a participat marţi la conferinţa de presă organizată de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” cu prilejul deschiderii stagiunii 2012 – 2013.

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Lucian” va desfăşura în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013 un turneu naţional, cuprinzând spectacole, gale, concerte şi evenimente conexe în principalele oraşe ale României.

Acest proiect a pornit de la necesitatea accesibilizării evenimentelor artistice ale Operetei în raport cu publicul din toate regiunile ţării şi a promovării la nivel naţional a viitoarei săli de spectacole a instituţiei, după se preciza într-un comunicat al instituţiei emis luni.

Sursa: Agerpres

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.