Mircea Albulescu, la „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-albulescu-la-duminica-filmului-romanesc/

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2014

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

Maestrul Mircea Albulescu a primit, de-a lungul carierei, numeroase distincţii precum: Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică (acordat de Ministerul Culturii șşi Cultelor, în 2003), Premiul Academiei Române în 2004 pentru cei 50 de ani de „creaţie interpretativă în arta teatrală şi cinematografică”, Premiul pentru întreaga activitate primit la Gala Premiilor UNITER în 2005, Premiul de excelenţă la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania în 2009. În 2009, Mircea Albulescu a fost declarat Ambasador al Umanităţii, iar în 2010 a primit Premiul de excelenţă în cadrul Galei de închidere a Festivalului Comediei Româneşti, festCO. În vara anului trecut, la 79 de ani, Mircea Albulescu a anunţat retragerea sa din activitatea artistică.

Mircea Albulescu

Mircea Albulescu, în Cursa (din 1975)

Aşadar, duminică, de la ora 14.10, intră în emisie drama Cursa (din 1975), în regia lui Mircea Daneliuc, cu: Mircea Albulescu, Tora Vasilescu şi Constantin Diplan în rolurile principale.

Şoferii Anghel şi Panait au misiunea să transporte un utilaj gigantic la o exploatare minieră, peste munţi.

Pe drum o întâlnesc pe Maria, pornită către iubitul ei, miner în zonă. Pe timpul călătoriei, relaţiile dintre cei trei se complică.

Decis să nu sacrifice prietenia bărbătească pe o aventură pasageră, Anghel renunţă iniţial la fată, dar mai târziu se răzgândeşte şi o ia cu el în satul său natal.

Mircea Albulescu

Mircea Albulescu, în Înghiţitorul de săbii (1981)

De la ora 20.50 este programată drama Înghiţitorul de săbii (1981), în regia lui Alexa Visarion, cu: Mircea Albulescu, Leopoldina Bălănuţă şi George Constantin în rolurile principale.

Michel, fost mare artist de circ, se întoarce acasă după ce a colindat întreaga lume şi încearcă să-şi câştige existenţa prezentând prin mahalale sărace numărul de senzaţie intitulat „Înghiţitorul de săbii”.

Însă asprimea vieţii va transforma numărul de succes într-un sfârşit tragic pentru bătrânul circar.

Foto cu Mircea Albulescu, Cursa, Înghiţitorul de săbii – Cinemagia

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

28
/11
/21

Arta autentică începe dincolo de convenții și dincolo de granițe. Dincolo de teze, ipoteze și antiteze, ea se întrezărește uneori limpede, alteori vag, ca printr-una dintre multele ferestre de la privești, în decursul unei vieții, lumea din jur.

13
/09
/21

„OrfEU şi EUridice”, spectacol din proiectul Trei Apropouri pe Bulevard, creat de Obor Productions şi finanţat de ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021, vă așteaptă joi, 16 septembrie, de la ora 18.00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

18
/04
/17

Reuniunea generală de primăvară a Rețelei internaționale pentru arte performative contemporane (IETM) la București se desfășoară între 20 și 23 aprilie 2017.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

02
/03
/16

“Eu am rimat întotdeauna cu Teatrul «L.S. Bulandra» din Bucureşti”, îi plăcea Rodicăi Tapalagă să spună adesea. A fost Zoe din “O scrisoare pierdută”, Didina Mazu din “D’ale Carnavalului”, Sophie din “Dimineaţa pierdută”, Elena Andreevna din “Unchiul Vanea”. Este actriţa care se simțea feminină, iubită, frumoasă, puternică, atunci când era pe scenă.

23
/04
/15

TV5MONDE difuzează, în această seară, de la ora 19.30, un interviu în exclusivitate acordat de Brigitte Bardot. Este prima apariție televizată din ultimii 12 ani a acestei controversate actriţe – “icoană absolută”, un interviu „fără tabuuri și concesii”, cum anunţă realizatorii francezi.