Mircea Daneliuc, despre viață, literatură și cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-daneliuc-despre-viata-literatura-si-cinema/

Cineastul şi scriitorul Mircea Daneliuc va vorbi la Cafeneaua critică despre viaţa şi creaţia sa literară şi cinematografică. Evenimentul este programat în Club A din Capitală, joi, de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

Cineastul şi scriitorul Mircea Daneliuc va vorbi la Cafeneaua critică despre viaţa şi creaţia sa literară şi cinematografică. Evenimentul este programat în Club A din Capitală, joi, de la ora 19.00.

Mircea Daneliuc, născut pe 7 aprilie 1943, în Hotin, o localitate aflată în prezent în Ucraina, este unul dintre cei mai importanţi regizori din cinematografia românească, autor al unei întregi serii de filme de marcă, între care „Cursa” (1975), „Probă de microfon” (1980), „Croaziera” (1981), „Glissando” (1984), „Iacob” (1988), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „Senatorul melcilor” (1995).

Probă de microfon (secvență), de Mircea Daneliuc

Cineastul s-a dovedit, după 1997, şi un scriitor prolific, fiind autorul a 15 cărţi – romane, proză scurtă, teatru şi un volum-interviu -, printre care se numără „Pisica ruptă” (1997, 2013), „Marilene” (1999), „Petru şi Pavel” (2003), „Ora lanti” (2007).

De asemenea, a semnat scenariile şi adaptări literare pentru filmele sale – în câteva dintre fiind şi actor.

Daneliuc a absolvit în 1966 Facultatea de filologie, la Universitatea din Iaşi, iar, în 1972, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

În 2013, editura ieşeană Adenium a publicat trei cărţi de Mircea Daneliuc şi are în proiect reeditarea tuturor volumelor sale.

Mircea Daneliuc

Coperta cărții Pisica ruptă, de Mircea Daneliuc

Amfitrionul evenimentului de joi va fi criticul literar Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Reluată în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a sărbătorit 100 de ediţii ale seriei a doua în luna mai 2013. Întâlnirile Cafenelei critice au loc joi seara, la Club A din Capitală.

Foto cu Mircea Daneliuc – wikipedia

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.