Mircea Mihaies, tradus în SUA
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-mihaies-tradus-in-sua/

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler’s Novels.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler’s Novels.

Editura Lexington Books este parte a grupului editorial Rowman & Littlefield, unul dintre cei mai importanţi editori de carte academică şi educaţională din SUA.

Mircea Mihaies

Coperta Metafizica detectivului Marlowe, de Mircea Mihaies, în ediţie americană

Lipsită de academismul greoi asociat de obicei cu un asemenea demers, Metafizica detectivului Marlowe este genul de carte care te determină să începi fără întîrziere lectura lui Chandler.

„Aş fi vrut să scriu această carte acum treizeci de ani. O consider o datorie de tinereţe, în fine achitată, în amintirea vremurilor cînd, împreună cu Valentin Constantin, Ioan T. Morar, Eugen Suciu, Genu şi Dani Motz, citeam cu voce tare pasaje din cărţile lui Raymond Chandler.

Sunt sigur că fiecare dintre noi a fost marcat de acele zile şi acele lecturi: atunci căutam în anchetele detectivului Philip Marlowe partea solară a existenţei, libertatea, umorul şi aventura; astăzi probabil că am căuta doar nevroza.” (Mircea Mihăieş)

Mircea Mihaies

Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatură engleză şi literatură americană la Universitatea de Vest din Timişoara. A fost distins de trei ori cu premii ale Uniunii Scriitorilor din România.

Cel mai recent volum semnat de Mircea Mihaies şi apărut la Editura Polirom, Ce rămîne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha, a fost nominalizat la Premiul „Cartea anului 2012”, acordat de revista România literară.

Pentru acelaşi volum, Mircea Mihaies a obţinut Premiul pentru „Critică, eseu şi istorie literară” al Uniunii Scriitorilor din România, în 2012.

Foto cu Mircea Mihaies şi Metafizica detectivului Marlowe – wikipedia

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.