Miyazaki şi Gondry, în programul Anim’est 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/miyazaki-si-gondry-in-programul-animest-2014/

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash – în afara categoriilor competiţionale ale festivalului – o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2014

Pe lângă scurtmetraje, câteva dintre cele mai anticipate titluri de lungmetraj de animaţie recente sosesc în premieră la București și completează secţiunea Animash.

În deschiderea celei de-a noua ediţii a festivalului şi în premieră în Europa de Sud-Est, publicul Anim’est este invitat la proiecţia The Boxtrolls (r. Graham Annable, Anthony Stacchi), cel mai proaspăt lungmetraj al renumitului studio american Laika.

Un alt highlight al secţiunii este cu siguranţă Kaze tachinu / The Wind Rises, pe care celebrul regizor japonez câştigător al premiului Oscar, Hayao Miyazaki, îl anunţa, în toamna anului trecut, ca fiind ultimul său lungmetraj de animaţie.

Filme de  lungmetraj, în afara competiţiei

Alte titluri de lungmetraj vor fi proiectate la Anim’est în afara competiţiei după ce au făcut turul unor festivaluri importante precum Annecy, Ottawa, Anima

Até que a Sbórnia nos separe / Until Sbornia do us apart

Até que a Sbórnia nos separe / Until Sbornia do us apart

Mundi, Animfest Zagreb, Berlin sau Fantoche.

Din Brazilia soseşte Até que a Sbórnia nos separe / Until Sbornia do us apart, animaţia 2D câştigătoare a Premiului Publicului la festivalul de la São Paulo, anul trecut, ce prezintă consecinţele prăbuşirii accidentale ale zidului ce separă o ţară micuţă şi liniştită pe nume Sbórnia, de restul lumii.

În călătoria plină de aventuri a unui iepuraş pe urmele mamei lui ne poartă Beyond Beyond, o co-producţie Suedia-Danemarca în regia lui Esben Toft Jacobsen.

Alte două titluri ce vin din Japonia sunt BLOOD-C: The Last Dark (r. Shiotani Naoyoshi), cea mai sângeroasă animaţie din selecţie şi ultimul manga din seria „Blood”, ce continuă aventurile eroinei Saya, şi Koto no ha no niwa / Garden of Words (r. Makoto Shinkai), animaţia câştigătoare a premiului AniMovie pentru cel mai bun lung metraj la Stuttgart, despre povestea misterioasă dintre Takao, un tânăr care visează să ajungă designer de încălţăminte, şi Yukino, o femeie mai în vârstă ca el.

Jack et la mécanique du coeur

Vor fi proiectate în cadrul Animash şi Jack et la mécanique du coeur / The Boy with the Cuckoo-Clock Heart (r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla), o animaţie 3D despre drama lui Jack, a cărui inimă i-a fost înlocuită, la naştere, în cea mai friguroasă zi din Scoţia, cu un ceas cu cuc, şi Minuscule – La vallée des fourmis perdues / Minuscule: Valley of the Lost Ants, o animaţie franceză 3D în regia lui Thomas Szabo şi Hélène Giraud, despre o buburuză prinsă din întâmplare într-un plin război dintre furnicile negre şi furnicile roşii.

Seria de lung metraje din afara competiţiei se încheie sâmbătă, la ora 20.00, la Cinema Studio, cu Is the Man Who Is Tall Happy?

An animated conversation with Noam Chomsky, documentarul de animaţie în care imaginaţia şi creativitatea regizorului Michel Gondry, omul din spatele unor mostre ultra-îndrăgite de imaginar ludic precum La science des rêves sau Eternal Sunshine of the Spotless Mind, sunt puse în slujba rigorii intelectuale ale celebrului lingvist şi filosof American Noam Chomsky. Printr-o serie de conversaţii animate 2D, desenate aproape în întregime în stilul deopotrivă naiv şi complex ce i-a devenit specific lui Gondry, publicul capătă acces la memoria, logica şi cunoştinţele ştiinţifice şi istorice ale lui Chomsky, unice şi covârşitoare.

Premiul Publicului acordat în cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est este oferit de ArCuB şi valorează 500 de euro. Biletele pentru proiecţii individuale pot fi achiziţionate pe www.eventbook.ro. Preţul unui bilet este de 13 lei.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi în Re:Animation Hub.

Foto: Hayao Miyazaki şi Michel Gondry

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.