“Monştrii” din lumea tăcerii între realitate şi ficţiune
https://www.ziarulmetropolis.ro/monstrii-din-lumea-tacerii-intre-realitate-si-fictiune/

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă seria întâlnirilor cu specialiştii Muzeului, grupate în cunoscutul ciclu de conferinţe „La Antipa, în spatele uşilor închise”. Sâmbătă, 23 februarie 2013, începând cu orele 11.00, Ana – Maria Petrescu – cercetător ştiinţific – vă aşteaptă să descoperiţi împreună „monştrii” din adâncuile mărilor. Pentru aventurierii timpurilor trecute, descoperirea, […]

Un articol de Andrada Văsii|20 februarie 2013

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă seria întâlnirilor cu specialiştii Muzeului, grupate în cunoscutul ciclu de conferinţe „La Antipa, în spatele uşilor închise”.

Sâmbătă, 23 februarie 2013, începând cu orele 11.00, Ana – Maria Petrescu – cercetător ştiinţific – vă aşteaptă să descoperiţi împreună „monştrii” din adâncuile mărilor.

Pentru aventurierii timpurilor trecute, descoperirea, ocuparea şi exploatarea teritoriilor noi a reprezentat o preocupare majoră, uscatul oferind o comoditate utilă pentru cei care urmau să-l străbată sau să-l folosească.

Deşi marea, fără semn de stabilitate, a fost deseori considerată numai un culoar de trecere. Şi totuşi, tentaculele care puteau zdrobi corăbii, şerpii gigantici cu guri imense, ochii de jumătate de metru care te priveau dintre corali ori cântece hipnotizante ale sirenelor au îngrozit generaţii întregi de oameni şi de exploratori.

Mitologia, reflectată în artele plastice, în literatură sau în cinematografie, ”a încins”, secole la rând, imaginaţia bogată a oamenilor. Dar, să vedem ce se întâmplă în mări şi oceane, dincolo de legendă şi frumos, în lumina datelor ştiinţifice clare.

La bordul submarinului „Antipa”, vom călători în timp şi în adâncuri pentru a descoperi cine era cel mai mare înotător al Erei Mezozoice, care sunt armele mortale de apărare ale unora dintre speciile acvatice, unde putem găsi sirene, cine sunt adevăratele spirite ale apelor din legendele celtice, şi, mai ales, ce rol important joacă toate aceste creaturi în ecosfera noastră.

Pentru al doilea an consecutiv, Muzeul „Antipa” va acorda premii la sfâritul acestui ciclu de conferinţe. Trei dintre cei mai isteţi, dar şi cei mai fideli participanţi la conferinţe vor putea intra în posesia telescoapelor oferite de către sponsorul nostru, DaVinci Learning, dacă vor răspunde corect la toate întrebările concursului ce se va desfăşura în ianuarie 2014.

 

20
/03
/17

Au mai rămas doar 80 de zile până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 9-18 iunie, desffășurat sub genericul IUBIRE. Programul FITS 2017 va fi anunțat în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului și tot atunci se va pune și primul set de bilete în vânzare.

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.