Moshe Idel vine în România pentru lansarea volumului „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism“
https://www.ziarulmetropolis.ro/moshe-idel-vine-in-romania-pentru-lansarea-volumului-evreii-lui-saturn-despre-sabatul-vrajitoarelor-si-sabatianism/

Astăzi , la ora 18.45, în Sala de Consiliu a Primăriei Târgu-Neamţ (Str. Ştefan cel Mare, nr. 62), va avea loc lansarea volumului „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism’’.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Astăzi , la ora 18.45, în Sala de Consiliu a Primăriei Târgu-Neamţ (Str. Ştefan cel Mare, nr. 62), va avea loc lansarea volumului „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism’’. Volumul este semnat de laureatul prestigiosului „Israel Prize” pentru excelenţă în domeniul gândirii iudaice, Moshe Idel, şi apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Plural”.

Vor lua cuvântul, alături de autor: Tilo Schabert, filozof şi politolog, Sorin Antohi, istoric al ideilor şi eseist, şi Adrian Şerban, director editorial Polirom.

Evenimentul va avea loc în cadrul Conferinţelor Eranos, ce se vor desfăşura în perioada 14-20 iulie, la Târgu-Neamţ, oraşul natal al lui Moshe Idel. Conferinţele Eranos („Eranos Tagungen’’) au fost înfiinţate la Ascona (Elveţia) în 1933, la sugestia istoricului german al religiilor, Rudolf Otto, şi au fost relansate de Tilo Schabert, continuator legitim al acestei tradiţii, şi Sorin Antohi anul trecut.

Ediţia 2013 este organizată de Eranos Conference Group (Amici di Eranos) şi de Asociaţia Orbis Tertius (Bucureşti), în colaborare cu Institutul de Studii şi Cercetări Simbolice Iaşi. „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism’’, volum apărut în traducere din limba italiană de Cornelia Dumitru, este disponibil şi în format electronic.

De la zei la vrăjitoare

Ce au în comun un vechi zeu păgân, o planetă, o figură mesianică de la începuturile epocii moderne şi ceremoniile nocturne ale vrăjitoarelor? Cum se poate concilia astrologia greco-arabă cu sacralitatea religioasă a Şabatului evreiesc? Pe baza a numeroase surse, Moshe Idel reconstituie un parcurs fascinant al istoriei ideilor, ghidându-ne în timp şi în spaţiu pentru a descoperi originile unora dintre cele mai înrădăcinate clişee din cultura şi imaginarul modern.

Dacă unii autori i-au atribuit lui Saturn, astrul tutelar al evreilor, caracteristici sinistre, printre care asocierea cu vrăjitoria, alţii, dimpotrivă, i-au conferit o semnificaţie pozitivă, legată de speranţă şi răscumpărare. Astfel, din Antichitate până în prezent, ni se dezvăluie multiplele legături dintre mit şi ştiinţă, dintre tradiţiile intelectuale şi tradiţiile populare, dintre sistemele speculative şi sistemele religioase care au influenţat gândirea şi conştiinţa celor ce au trăit între Orient şi Occident.

Din cuprins fac parte : Saturn, Şabat, vrăjitoria şi evreii • Saturn şi Shabbetay Tzvi: o planetă care a devenit „Mesia” • De la Saturn la melancolie • Reacţii la saturnizarea iudaismului.

Foto credit: Polirom

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.