!MPRO revine pe scena teatrelor din București și din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/mpro-revine-pe-scena-teatrelor-din-bucuresti-si-din-tara/

Singurul Festival Naţional de Teatru de Improvizaţie îşi începe cea de-a doua ediţie printr-un amplu turneu de spectacole în ţară, desfăşurate în perioada 9 – 13 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2014

Șaisprezece trupe de improvizație vor juca în opt orașe din România, Campionatul de Teatru Sport, jurizat de către un expert narativ, un expert tehnic și un expert în divertisment – publicul. Cele mai bune trupe ale bătăliilor creative ce vor avea loc în Galați, Baia Mare, București, Oradea, Craiova, Iași, Târgoviște și Târgu Mureș vor performa în fața publicului bucureștean în etapele următoare de sferturi și semifinale, în singurul festival ce reunește actori profesioniști ai teatrului de improvizație.

Teatrul Sport este o formă de teatru modern, un spectacol de improvizație adus în România de către Vlad Massaci. Împreună cu actrița și profesoara de improvizație Mihaela Sîrbu, regizorul va juriza Finala Campionatului de Teatru Sport, spectacol programat în deschiderea Festivalului Național de Improvizație, pe 23 octombrie.

impro_suport-foto_01

Cea de-a doua ediție !MPRO aduce în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie pe scena teatrelor din București spectacole în premieră în România. Timp de 10 zile, la Teatrul de pe Lipscani, Teatrul Elisabeta și Godot Cafe-Teatru, actorii vor juca în fața publicului formate noi de improvizație, extrem de populare în țări precum SUA, Canada sau Australia.

În cele zece zile de eveniment publicul va avea parte atât de spectacole de teatru de improvizație jucate pentru prima data în cadrul festivalului cât și de ateliere, lansări de carte și proiecții de film ale improvizatorilor internaționali.

La prima ediție, !MPRO și-a propus să aducă laolaltă trupele de improvizație din România, pentru a arăta publicului peisajul improvizației așa cum a fost el conturat de cei peste o sută de improvizatori români. Anul acesta !MPRO provoacă deopotrivă spectatorii și comunitatea actorilor să descopere provocarile teatrului de improvizație, un cameleon al artelor spectacolului.

Despre !MPRO – Festivalul Național de Improvizație

!MPRO este singurul festival de improvizație din România. Ediția a 2-a este organizată cu sprijinul ARCUB, prin programul București 555.

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche și bună.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

13
/06
/17

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american) este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.