„Mutter Courage şi copiii ei“, în luna mai, la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/mutter-courage-si-copiii-ei-in-luna-mai-la-teatrul-mic/

La Teatrul Mic din Bucureşti începe seria de reprezentaţii cu „Mutter Courage şi copiii ei“, de Bertolt Brecht, în româneşte de Victor Scoradeţ (Medalia Goethe, 2009) şi în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul se va juca miercuri, 8 mai, duminică, 19 mai şi joi 23 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Mic.

Un articol de |2 mai 2013

La Teatrul Mic din Bucureşti începe seria de reprezentaţii cu „Mutter Courage şi copiii ei“, de Bertolt Brecht, în româneşte de Victor Scoradeţ (Medalia Goethe, 2009) şi în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul se va juca miercuri, 8 mai, duminică, 19 mai şi joi 23 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Mic.

Victor Ioan Frunză a inovat în profunzimile şi simbolurile textului original, modificând canonul brechtian şi transformând piesa într-o dramă a opţiunilor, conform unui adagiu personal: „dacă optezi eşti nefericit, dacă nu optezi eşti şi mai nefericit“.

Desigur, ortodocşii brechtieni vor fi contrariați, însă nu vor putea ignora omenia caldă a acestui spectacol despre curaj şi sărăcie, eroism şi compromis, nevoie şi lege.

Cuzin Toma şi Rodica Negrea Foto: Adriana Grand

Pentru Mutter Courage, lupta nu se duce cu arme, ci cu sentimente. Marfa din cutii e amestecată cu destinele copiilor. Cum alegi între viaţa unuia şi ziua de mâine a celuilalt? Spiritul întreprinzător al acestei femei voluntare, care învaţă să trăiască sub semnul războiului, se confruntă cu sufletul mamei, care încearcă să-şi ocrotească familia. Cum poţi lua o decizie corectă, când ambele variante sunt greşite?

Decorul şi costumele Adrianei Grand aduc pe scenă o lume tumultoasă, mereu în mişcare, sufocantă şi frustă, ca viaţa însăşi, iar muzica originală a lui Paul Dessau este interpretată live.

Actorie şi emoţie

Rodica Negrea este Anna Fierling, cunoscută de toată lumea ca Mutter Courage (Mama Curaj); o celebră aventurieră, contrabandistă şi comerciantă de război, mamă a trei copii, care îşi trăieşte viaţa pe muchie de cuţit.

În cele trei spectacole-test, jucate până acum, emoția pe care actrița a reuşit s-o imprime rolului a fost atât de intensă, încât mulți spectatori lăcrimau la finalul reprezentației. Rolul lui Kattrin, fiica cea mută a lui Mutter Courage, este interpretat de Ilinca Manolache. Mamă şi fiică – pe scenă şi în viață – cele două artiste reinventează gesticulația tragicului într-o evoluție impresionantă.

Spectatorii sunt invitaţi la un spectacol vibrant, pentru a descoperi ce se ascunde în lăzile grele ale Annei Fierling.

Fotografii: Adriana Grand

INFO

Teatrul Mic, Bucureşti

Mutter Courage şi copiii ei – O cronică de război – (Mutter Courage und ihre Kinder – Eine Chronik aus dem Dreißigjährigen Krieg)
de Bertolt Brecht

În româneşte de Victor Scoradeţ
Versiune scenică de Victor Ioan Frunză

În distribuție: Rodica Negrea, Ilinca Manolache, Cuzin Toma, Ştefan Lupu, Radu Zetu, Bogdan Talaşman, Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Andreea Grămoşteanu, Avram Birău, Petre Moraru
Direcţia muzicală: Tibor Cari

Decorul şi costumele: Adriana Grand
Direcţia de scenă : Victor Ioan Frunză

Durata: 2h 20min (cu o pauză)

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.