Muzeul Deşeurilor redeschis la Biblioteca Naţională a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-deseurilor-redeschis-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/

Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa s-a redeschis oficial, miercuri, la Biblioteca Naţională a României, şi presupune o expoziţie itinerantă care reconstituie traseul de transformare a resurselor în obiecte utile şi apoi în deşeuri. Muzeul este împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri, de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa s-a redeschis oficial, miercuri, la Biblioteca Naţională a României, şi presupune o expoziţie itinerantă care reconstituie traseul de transformare a resurselor în obiecte utile şi apoi în deşeuri.

Muzeul este împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri, de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumină arse şi baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă şi de la reutilizări la reciclare.

„Scopul acestei expoziţii, care are ca motto ‘Toţi implicaţi – toţi responsabili’, este educarea şi conştientizarea cetăţenilor, în special al tinerilor, pentru a creşte gradul de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor din România. Unui copil i-aş spune că pentru o tonă de hârtie trebuie să tăiem 20 de copaci. Reciclând hârtia, protejăm acei 20 de copaci la fiecare tonă de hârtie”, a declarat Ionuţ Georgescu, preşedintele Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD).

El a explicat că o cauză a încălzirii globale o reprezintă managementul defectuos al deşeurilor.

Ionuţ Georgescu a precizat că expoziţia itinerantă, găzduită în prezent de Biblioteca Naţională a României pe 200 de metri pătraţi, a poposit în urmă cu doi ani la AFI Cotroceni, apoi la Agenţia de Protecţia Mediului din Cluj şi din ianuarie va pleca la Chişinău.

Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului din 2010, în România se produc anual 9 milioane de tone de deşeuri menajere, din care 2 milioane nu sunt colectate, mare parte în mediul rural, iar reciclate sunt doar 1%.
„Există fabrici în România care au ca obiect de activitate prelucrarea deşeurilor. Unele dintre ele nu îşi acoperă întreaga capacitate din cauza lipsei deşeurilor curate”, a mai spus Ionuţ Georgescu.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe 15 ianuarie 2013, de luni până vineri, între orele 8,00 şi 18,00.

Organizatorii şi susţinătorii acestui proiect sunt Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă şi Biblioteca Naţională a României.

Sursa: Agerpres

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.