Muzeul Deşeurilor redeschis la Biblioteca Naţională a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-deseurilor-redeschis-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/

Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa s-a redeschis oficial, miercuri, la Biblioteca Naţională a României, şi presupune o expoziţie itinerantă care reconstituie traseul de transformare a resurselor în obiecte utile şi apoi în deşeuri. Muzeul este împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri, de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa s-a redeschis oficial, miercuri, la Biblioteca Naţională a României, şi presupune o expoziţie itinerantă care reconstituie traseul de transformare a resurselor în obiecte utile şi apoi în deşeuri.

Muzeul este împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri, de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumină arse şi baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă şi de la reutilizări la reciclare.

„Scopul acestei expoziţii, care are ca motto ‘Toţi implicaţi – toţi responsabili’, este educarea şi conştientizarea cetăţenilor, în special al tinerilor, pentru a creşte gradul de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor din România. Unui copil i-aş spune că pentru o tonă de hârtie trebuie să tăiem 20 de copaci. Reciclând hârtia, protejăm acei 20 de copaci la fiecare tonă de hârtie”, a declarat Ionuţ Georgescu, preşedintele Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD).

El a explicat că o cauză a încălzirii globale o reprezintă managementul defectuos al deşeurilor.

Ionuţ Georgescu a precizat că expoziţia itinerantă, găzduită în prezent de Biblioteca Naţională a României pe 200 de metri pătraţi, a poposit în urmă cu doi ani la AFI Cotroceni, apoi la Agenţia de Protecţia Mediului din Cluj şi din ianuarie va pleca la Chişinău.

Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului din 2010, în România se produc anual 9 milioane de tone de deşeuri menajere, din care 2 milioane nu sunt colectate, mare parte în mediul rural, iar reciclate sunt doar 1%.
„Există fabrici în România care au ca obiect de activitate prelucrarea deşeurilor. Unele dintre ele nu îşi acoperă întreaga capacitate din cauza lipsei deşeurilor curate”, a mai spus Ionuţ Georgescu.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe 15 ianuarie 2013, de luni până vineri, între orele 8,00 şi 18,00.

Organizatorii şi susţinătorii acestui proiect sunt Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă şi Biblioteca Naţională a României.

Sursa: Agerpres

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;