Muzeul Deşeurilor redeschis la Biblioteca Naţională a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-deseurilor-redeschis-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/

Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa s-a redeschis oficial, miercuri, la Biblioteca Naţională a României, şi presupune o expoziţie itinerantă care reconstituie traseul de transformare a resurselor în obiecte utile şi apoi în deşeuri. Muzeul este împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri, de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa s-a redeschis oficial, miercuri, la Biblioteca Naţională a României, şi presupune o expoziţie itinerantă care reconstituie traseul de transformare a resurselor în obiecte utile şi apoi în deşeuri.

Muzeul este împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri, de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumină arse şi baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă şi de la reutilizări la reciclare.

„Scopul acestei expoziţii, care are ca motto ‘Toţi implicaţi – toţi responsabili’, este educarea şi conştientizarea cetăţenilor, în special al tinerilor, pentru a creşte gradul de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor din România. Unui copil i-aş spune că pentru o tonă de hârtie trebuie să tăiem 20 de copaci. Reciclând hârtia, protejăm acei 20 de copaci la fiecare tonă de hârtie”, a declarat Ionuţ Georgescu, preşedintele Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD).

El a explicat că o cauză a încălzirii globale o reprezintă managementul defectuos al deşeurilor.

Ionuţ Georgescu a precizat că expoziţia itinerantă, găzduită în prezent de Biblioteca Naţională a României pe 200 de metri pătraţi, a poposit în urmă cu doi ani la AFI Cotroceni, apoi la Agenţia de Protecţia Mediului din Cluj şi din ianuarie va pleca la Chişinău.

Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului din 2010, în România se produc anual 9 milioane de tone de deşeuri menajere, din care 2 milioane nu sunt colectate, mare parte în mediul rural, iar reciclate sunt doar 1%.
„Există fabrici în România care au ca obiect de activitate prelucrarea deşeurilor. Unele dintre ele nu îşi acoperă întreaga capacitate din cauza lipsei deşeurilor curate”, a mai spus Ionuţ Georgescu.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe 15 ianuarie 2013, de luni până vineri, între orele 8,00 şi 18,00.

Organizatorii şi susţinătorii acestui proiect sunt Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă şi Biblioteca Naţională a României.

Sursa: Agerpres

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.