Muzeul ‘Grigore Antipa’ a demarat proiectul „Muzeul Tuturor” pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-grigore-antipa-a-demarat-proiectul-muzeul-tuturor-pentru-a-facilita-accesul-persoanelor-cu-dizabilitati/

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a demarat luni proiectul „Muzeul Tuturor”, prin care îşi propune să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al instituţiei. În deschiderea evenimentului a fost organizat un spectacol, la care au participat actori, dar şi angajaţi ai muzeului costumaţi în haine de epocă. Spectacolul, realizat special pentru […]

Un articol de |1 octombrie 2012

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a demarat luni proiectul „Muzeul Tuturor”, prin care îşi propune să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al instituţiei.

În deschiderea evenimentului a fost organizat un spectacol, la care au participat actori, dar şi angajaţi ai muzeului costumaţi în haine de epocă. Spectacolul, realizat special pentru persoanele cu dizabilităţi, a recreat deschiderea instituţiei realizată în anul 1908.

„Ne-am dorit să recreăm acest eveniment pentru a da posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi să vadă cum s-a petrecut inaugurarea muzeului în anul 1908”, a declarat muzeograful Diana Ion.

Proiectul „Muzeul Tuturor” va contribui la facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la informaţia culturală prin 20 de basoreliefuri ce prezintă dioramele din expoziţia permanentă, cu explicaţii Braille, covoare tactile pentru deplasarea în siguranţă a nevăzătorilor şi, de asemenea, doi muzeografi ce vor fi instruiţi în limbajul mimico-gestual pentru ghidarea persoanelor cu deficienţe de auz.

„Obiectivul acestui proiect este de a semnala, informa şi demara un proces de conştientizare a societăţii din România referitor la importanţa accesului la informaţie al tuturor categoriilor de vizitatori, dar şi la nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul a presupus instalarea de covoare tactile pentru nevăzători, instalarea a 20 de basoreliefuri pentru persoanele nevăzătoare pentru ca aceştia să aibă pe ce pune mâna şi să înţeleagă astfel prezentarea muzeului. Există, de asemenea, explicaţii în Braille, o expoziţie temporară în întuneric dedicată nevăzătorilor şi nu numai”, a explicat Diana Ion.

În cadrul muzeului a fost deschisă şi o expoziţie temporară intitulată „În întuneric”, dotată cu explicaţii audio, dedicată persoanelor cu probleme de vedere.

Totodată, vor fi realizate şi o serie de ateliere. Printre acestea se numără cel de artă plastică inspirat din istoria naturală, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, sau realizarea de audiţii de sunete din natură pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

Proiectul „Muzeul Tuturor” este primul de acest tip şi de această amploare dedicat persoanelor cu dizabilităţi, Muzeul „Grigore Antipa” devenind astfel prima instituţie de profil din România care a fost dotată cu sisteme specifice facilitării accesului acestui gen de public.

După redeschiderea din septembrie 2011 muzeul era dotat cu rampe de acces pentru cei cu dizabilităţi locomotorii, un basorelief cu explicaţii în Braille, şase cutii cu piese ce puteau fi atinse şi o serie de instrumente create special pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

Sursa: Agerpres

20
/03
/17

Au mai rămas doar 80 de zile până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 9-18 iunie, desffășurat sub genericul IUBIRE. Programul FITS 2017 va fi anunțat în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului și tot atunci se va pune și primul set de bilete în vânzare.

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.