Muzeul National de Arta pune la dispozitie tururi virtuale
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-pune-la-dispozitie-tururi-virtuale/

Galeriile permanente ale MNAR din Bucureşti vor putea fi accesate şi virtual, cel mai probabil din luna februarie. Astfel, orice persoană interesată va putea vizita Muzeul National de Arta încărcând gratuit de pe site-ul instituţiei aceste tururi.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2014

Galeriile permanente ale MNAR din Bucureşti vor putea fi accesate şi virtual, cel mai probabil din luna februarie. Astfel, orice persoană interesată va putea vizita Muzeul National de Arta descărcând gratuit de pe site-ul instituției aceste tururi.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, MNAR pregăteşte tururi virtuale, însă nu s-a stabilit încă data exactă când vor fi disponibile. Data estimativă este luna februarie.

„Vor fi tururi virtuale cum există şi în alte muzee din străinătate şi din România. Practic, fiecare sală din galeriile permanente şi din muzeele satelit – Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady – vor putea fi văzute virtual şi cu detalii pe anumite lucrări.

Lucrările se măresc la mouseover, sunt vizibile şi etichetele, deci pot fi identificate”, notează Mediafax.

În 1837, domnitorul Alexandru Ghica a transformat în palat de ceremonie casa construită în 1820 de Dinicu Golescu pe Podul Mogoşoaiei, pe locul ocupat acum de aripa de sud a clădirii muzeului.

În 1948, prin hotărârea Consiliului de Miniştri, palatul regal din Calea Victoriei (cu excepţia sălilor de recepţie) trece în administrarea şi folosinţa Ministerului Artelor şi Informaţiilor, în perspectiva deschiderii unui muzeu naţional de artă.

Sălile de recepţie din corpul central sunt atribuite Consiliului de Miniştri (devenit apoi Consiliul de Stat).

În 1950 este inaugurată prima galerie a muzeului, cea de artă naţională, iar în anii următori au fost inaugurate succesiv galeria de artă universală şi cea de artă veche românească.

Muzeul National de Arta

Înființat în 1906, Muzeul National de Arta a funcţionat neîntrerupt până în 1989

În timpul evenimentelor din decembrie, clădirea a fost distrusă în proporţie de 80%, peste 1.000 de obiecte de artă fiind şi ele degradate sau distruse.

În 1990, printr-o hotărîre de guvern, întreaga clădire a fostului palat regal este atribuită Muzeului Naţional de Artă al României, mai informează Mediafax.

Muzeul Naţional de Artă are trei galerii de artă şi o istorie regală.

Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă însumează opere expuse într-o manieră atractivă şi modernă, orice vizită fiind un mod agreabil şi instructiv de a petrece timpul.

Foto: Muzeul National de Arta al României- MNAR

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.