Napasta lui Afrim şi alte delicatese la FEST-FDR 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/napasta-lui-afrim-si-alte-delicatese-la-fest-fdr-2014/

FEST-FDR2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2014

FEST-FDR 2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

În aceste zile a fost definitivată selecţia spectacolelor ce vor alcătui secţiunea FDR, dedicată spectacolului pe text de teatru românesc, clasic şi contemporan.

Titlurile reţinute sunt următoarele:

NĂPASTA de I.L. Caragiale /regia Radu Afrim / Teatrul Naţional Bucureşti

SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri / regia Alexandru Dabija / Teatrul Naţional Cluj-Napoca

CABARETUL CUVINTELOR de Matei Vişniec / regia Ştefan Iordănescu / Teatrul Naţional Timişoara, în colaborare cu Teatrul Minicipal din Turda

TIPOGRAFIC MAJUSCUL,  un spectacol de Gianina Cărbunariu / Teatrul Odeon, Bucureşti

BEZNĂ DE MINĂ  de Székely Csaba /regia  Aba Sebestyén /Studio Yorick, Târgu-Mureş şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”

SOLITARITATE, un spectacol de Gianina Cărbunariu /Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu

PROFU’ DE RELIGIE de Mihaela Michailov / regia Bobi Pricop /Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Craiova

DREAMING ROMANIA creaţie colectivă / Teatrul FIX, Iaşi

BUCHAREST CALLING  de Peca Ştefan/ regia Andi Gherghe /Studio Yorick, Târgu-Mureş

CAZUL GENOVEZE de Alina Nelega / regia Gavril Cadariu /Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Napasta

PUNCT TRIPLU, un spectacol de Bogdan Georgescu / Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

NU NE-AM NĂSCUT LA LOCUL POTRIVIT de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz / regia  David Schwartz / Asociaţia O2G Bucureşti

PISICA VERDE de Elise Wilk / regia Cristi Juncu /UNATC Bucureşti

SITE-SPECIFIC SERIAL THEATRE SHOW, EPISODE 2 – CERCETĂTORII JAPONEZI, texte de Maria Manolescu şi Peca Ştefan / regia Andreea Vălean  / dramAcum Bucureşti

DONTCRYBABY de Catinca Drăgănescu, după Scufiţa Roşie de Fraţii Grimm / un spectacol performance de Eugen Jebeleanu /Teatrul LUNI & Compagnie 28

7 DINTR-O LOVITURĂ, text şi  regie Lia Bugnar / Compania Teatrul nu e o clădire şi Godot Café – Teatru, Bucureşti

CARPATIEN GARDEN un spectacol de Radu Iacoban /Godot Café – Teatru, Bucureşti

A FOST ODATĂ LA TIMIŞOARA, un spectacol de Peter Kerek / Teatrul Naţional Timişoara

Napasta

Secţiunea FEST oferă publicului FEST-FDR2014 două spectacole de impact

Astfel, organizatorii evenimentului au invitat la Timişoara cunoscutul teatru parizian Théâtre des Bouffes du Nord care va prezenta cea mai recentă producţie a sa, spectacolul de teatru-muzică DESPRE EFECTELE DĂUNĂTOARE ALE TUTUNULUI de A.P. Cehov. Spectacolul ilustrează direcţia principală a acestei prestigioase instituţii, ilustrând conjunctura peste timp dintre un mare dramaturg (Cehov), mari compozitori (Bach, Ceaikovski), mari artişti ai costumului (Christian Lacroix) în interpretarea unor minunaţi artişti ai scenei pariziene.

De asemena, ultima zi de festival va prilejui publicului întâlnirea cu un spectacol de mare forţă, şi anume ÎNTOARCEREA ACASĂ.

Teatrul Metastasio, cel mai dinamic teatru din Toscana, intră în galeria europeană cu acest spectacol semnat de unul dintre cele mai importante nume ale regiei secolului XX – Peter Stein, care scrie cu acest text al la fel de celebrului dramaturg Harold Pinter o pagină de istorie teatrală.

Foto cu Napasta şi Cazul Genoveze – TNB şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

03
/02
/17

Concluzie: e unul dintre cele mai frumoase, luminoase, bine jucate, credibile și emoționante spectacole pe care le-am văzut de multă vreme încoace. Simplu. Iar o prietenă actriță îmi șoptește că rar vezi mașiniștii aplaudând o piesă din culise. Înseamnă că chiar „a coborât Îngerul”. Un spectacol frumos te pune pe gânduri (nu negre), îți dă bucurie (nu -doar- hlizeală goală) și îți dă un ”ceva” pe care îl porți, apoi, cu tine ca pe o bijuterie pe dinăuntru, mult timp.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

Ștefan Bănică dă viață unui nou personaj fascinant din galeria dramaturgului Neil Simon, Jake, singurul rol masculin din piesa “Jake și femeile lui”. Piesa este regizată de Claudiu Goga, iar din distribuție fac parte: Carmen Tănase, Anca Dumitra, Andreea Vasile, Luminița Erga, Ada Galeș, Diana Roman, Nadiana Sălăgean, Roberta Mitache – femeile care populează lumea reală și imaginară a lui Jake, interpretat de Ștefan Bănică.

02
/02
/17

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a postat pe pagina de Facebook a formaţiei un videoclip în care cântă despre România, în contextul protestelor care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, notează. Artistul face o numărătoare inversă a celor 10 zile în care ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern mai pot fi contestate.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

Coregraful suedez Mats Ek și balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". Ceremonia de acordare a distincțiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC "I. L. Caragiale".

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

30
/01
/17

Tipătescu (terminând de citit o frază din jurnal): "... Ruşine pentru oraşul nostru să tremure în faţa unui om!... Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!..." (indignat) "Eu vampir, 'ai?... Caraghioz!” - O scrisoare pierdută (1883), Ion Luca Caragiale. Astăzi se împlinesc 165 de ani de la nașterea celui mai important dramaturg român.