Ne-a părăsit Mickey Rooney. Actorul avea 93 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/ne-a-parasit-mickey-rooney-actorul-avea-93-de-ani/

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, s-a stins din viaţă la vârsta de 93 de ani. Rooney a fost unul dintre primii copii vedetă de cinema şi s-a bucurat de o imensă popularitate în anii ’30 şi ’40.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2014

Mickey Rooney, care avea o sănătate şubredă de mai mulţi ani, a decedat de o moarte naturală. Revista Variety a confirmat decesul, fără să precizeze cauza morţii, notează Mediafax.

Născut la 23 septembrie 1920 în cartierul Brooklyn, la New York, el era fiul a doi actori de vaudeville ambulanţi. Împreună cu ei şi-a făcut debutul, în 1922, la vârsta de doar 17 luni.

El devine încă din 1927 un star al cinematografului mut, jucând timp de opt ani un personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al cărui prenume l-a împrumutat.

Actorul-copil îşi multiplică apariţiile în filme şi devine idolul Americii odată cu filmul „Andy Hardy” (1937), în care joacă rolul unui fiu rebel.

Filmul va avea 14 continuări până în 1944 şi va prefigura serialul. Acest rol i-a adus un Oscar special pentru „contribuţia semnificativă în personificarea pe ecran a spiritului tinereţii”.

Mickey Rooney

Judy Garland şi Mickey Rooney” Strike Up The Band ” (1940)

El triumfă ulterior, în 1939, cu comedia muzicală „Babes in arms”, în care formează un cuplu mitic de dansatori împreună cu Judy Garland, cu care joacă în „Strike Up the Band” (1940) şi „Babes on Broadway” (1941).

Actorul, care devine totodată regizor, producător, scenarist şi compozitor, contribuie la enorm de multe filme timp de aproape nouă decenii.

El se bucură de succes în 1957 cu „Baby Face Nelson” sau în 1979 cu „The Black Stallion”. Dar după război popularitatea sa scade. În 1983 primeşte un Oscar onorific pentru întreaga carieră.

În afara platoului de filmare, actorul a avut o viaţă agitată, căsătorindu-se de opt ori, divorţând de şase ori şi având nouă copii. Prima sa soţie a fost Ava Gardner, o starletă debutantă în 1942 la momentul căsătoriei, care a durat 16 luni.

Mickey Rooney locuia cu cea de a opta sa soţie, Jan Chamberlin, din 1978.

Foto cu Mickey Rooney – Cinemagia

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.