NexT 2014: selecţioner nou, în locul lui Gorzo
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2014-selectioner-nou-in-locul-lui-gorzo/

Programe speciale nou-nouţe despre dragoste şi look, o colecţie de filme scurte ale unor nume mari şi o competiţie dedicată, pentru prima dată, filmelor româneşti, sunt câteva dintre surprizele pe care Festivalul Internaţional de Film NexT 2014 le pregăteşte spectatorilor săi. Cea de-a 8-a ediţie va avea loc între 3 şi 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO şi Ceainăria Cărtureşti.

Un articol de Petre Ivan|4 februarie 2014

Programe speciale despre dragoste și look, o colecție de filme scurte ale unor nume mari și o competiție dedicată, pentru prima dată, filmelor românești, sunt câteva dintre surprizele pe care Festivalul Internațional de Film NexT le pregătește spectatorilor săi. Next 2014 va avea loc între 3 şi 7 aprilie.

Echipa NexT se înnoiește anul acesta, criticul Andrei Rus, coordonatorul revistei de cultură cinematografică „Film Menu”, alăturându-se în calitate de selecționer, în locul lui Andrei Gorzo, cel care a semnat selecția festivalului de la prima ediție.

Împreună cu Irina Trocan, Rus va da tonul competiției internaționale și naționale, precum și al programelor speciale. Criticul Irina Trocan a selectat filmele NexT pentru ultimele trei ediții, alături de Andrei Gorzo.

NexT 2014

Andrei Rus, selecţionerul NexT 2014

„Ne-a interesat ca, prin intermediul selecției noastre (și aici includ atât competiția, cât și secțiunile paralele) să oferim o imagine asupra posibilităților complexe de funcționare ale cinematografului.

De aceea, se vor regăsi în program filme diverse – de la animații, la filme noir, la comedii romantice sau filme cu tentă pornografică -, realizate în zone diferite ale lumii și tributare unor tradiții estetice la fel de eterogene”, explică Andrei Rus.

Două secțiuni speciale, care vor fi anunțate în curând, îi vor încânta pe spectatorii NexT cu povești de dragoste și scurtmetraje care se concentrează pe look, fie al personajelor, fie al filmelor în sine.

Din Ucraina vor veni câteva dintre cele mai bune filme scurte recente, iar internii care muncesc cot la cot cu echipa festivalului vor avea o secțiune dedicată lor, creată chiar de ei.

Pe lângă competiția internațională, va exista, începând de anul acesta, și una națională, dedicată filmelor românești.

NexT 2014

Afişul Next 2014

Nu va lipsi din program nici mult-așteptatul Oscars Night, o seară de gală cu covor roșu și proiecții în premieră ale scurtmetrajelor nominalizate anul acesta la Premiile Academiei Americane de Film.

Revin la NexT și secțiunile tradiționale Semaine de la Critique (filme din secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes), Short Matters (scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film), Festival Friends, Și ei au fost NexT Generation, cu filme ale foștilor participanți la NexT.

Cei mici se vor bucura de câteva filme alese special pentru ei în secțiunea NexT Kids.

Totodată, cei doi cineaști în memoria cărora a fost creat festivalul, regizorul Cristian Nemescu și sound-designer-ul Andrei Toncu, vor fi rememorați în secțiunea Cristi & Otto.

Cea de-a 8-a ediție a NexT va avea loc între 3 și 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO și Ceainăria Cărturești. Foto cu NexT 2014 şi Andrei Rus – NexT 2014 şi wikipedia

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.