NexT, despre dragoste și frumusețe
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-despre-dragoste-si-frumusete/

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare şi fantezii îndrăzneţe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love şi Next Look.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2014

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

Cele zece scurtmetraje din noua secțiune NexT Is Love au povești și viziuni surprinzătoare despre dragoste.

„Am încercat să fim surprinzători, cred că singura regulă a jocului a fost să evităm filmele care ne dau senzația de déjà-vu. Avem totul, de la povești liric-înfiorătoare sau tumultoase despre prima iubire, până la un gag foarte comic despre un cuplu în vârstă pentru care sexul nu mai e ce-a fost.

Și sunt vreo trei scurtmetraje în program în care contează mult metoda de a povesti, vorbesc mai mult despre cum e ilustrată iubirea în filme decât despre niște relații propriu-zise”, explică selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus.

NexT

Andrei Rus, selecţioner Next 2014

Printre titlurile de neratat: Hainele lupului – un film plin de fantezie, care împrumută din „Scufița roșie”, despre o femeie de 30 de ani care speră să-și găsească iubirea și primește sfaturi și de la bunica ei, o femeie dezinhibată, care pare mai îndrăzneață decât ea.

Rătăcire e un scurtmetraj foarte senzual, care se petrece pe malul mării, cu un cuplu de tineri care sunt pe punctul să se logodească; idila lor aparent tihnită ia o întorsătură neașteptată.

Să tranșăm o anecdotă e o glumiță cinematografică: o serie de imagini filmate cu tot felul de brand-uri, obiecte și vietăți unite de o narațiune din off pentru a spune o poveste despre iubire, trădare și răzbunare sângeroasă.

Secțiunea NexT Look promite 15 scurtmetraje inventive, senzuale sau tenebroase împărțite în două programe: Body Image și Sparkle.

„Andrei Rus și cu mine ne-am dat seama, în timp ce pregăteam programul, că e mai bine să-l împărțim în două, ca să clarificăm un pic conceptul.

Primul calup din NexT Look, pe care l-am numit informal Body Image, e despre felul în care se văd personajele și felul în care look-ul le influențează viața”, spune criticul Irina Trocan.

Cel mai serios film din categoria asta ar fi Trupul regelui, de João Pedro Rodrigues, care încearcă să pună mai mulți actori în pielea unui personaj istoric, ca să vadă cum ar schimba fiecare dintre ei legenda.

NexT

Trupul regelui, de João Pedro Rodrigues

Iar unul dintre cele mai amuzante – Lăptarul prost-crescut, cu un motociclist care transpiră lapte și are vedenii cu copii îmbrăcați în tricouri cu literele alfabetului.

„Al doilea program, NexT Look – Sparkle, are filme care sunt izbitoare din punct de vedere vizual, fie că sunt animații (tenebroase, excentrice, zeflemitoare – avem cel mai ireverențios film făcut vreodată, cu titlul Eterna reîntoarcere), fie că sunt compuse într-un fel foarte personal (mă gândesc aici la înduioșătorul Goran)”, adaugă Irina Trocan.

Festivalul Internaţional de Film NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești, între 3 – 7 aprilie 2014.

NexT

Afişul NexT 2014

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România și al Institutului Cultural Român.

Foto cu NexT – Societatea Culturală NexT, facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.