NexT Romanian Shorts, la Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-romanian-shorts-la-institutul-cultural-roman/

Scurtmetrajele NexT revin în Bucureşti cu o proiecţie specială care va avea loc joi, 24 august, începând cu ora 19.00 la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru, numărul 38.

Un articol de Liliana Matei|19 august 2017

NexT Romanian Shorts este o selecție de scurtmetraje românești care își propune să facă cunoștință publicului larg cu noile voci ale cinema-ului românesc, cu povești și abordări stilistice cât mai diverse sau chiar inedite.

În cadrul evenimentului, spectatorii vor putea urmări patru dintre scurtmetrajele românești prezentate la ediția din 2017 a Festivalului Internațional de Film NexT, inclusiv câștigătorul trofeului pentru cel mai bun film românesc – Prima noapte (foto sus), în regia lui Andrei Tănase.

Acestuia i se adaugă scurtmetrajul câștigător al premiului publicului la NexT 2017, Pipa, sexul și omleta, regia Ana-Mariei Comănescu, dar și cele două scurtmetraje românești selecționate în competiția internațională a festivalului: Plecarea (regia Cătălin Drăghici) și Ionaș visează că plouă (regia Dragoș Hanciu).

Proiecția scurtmetrajelor va fi introdusă de către Oana Ghera, cea care alături de Massimiliano Nardulli semnează selecția festivalului.

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

„Plecarea”

 

CE VEDEM?

Plecarea, Cătălin Drăghici, 2017, 22′

Un tată tânăr își împarte timpul între îndatoririle profesionale și familie. Ziua aniversării fiului de trei ani și promisiunea făcută acestuia sunt amenințate de fuga contra-cronometru prin aglomerația orașului, pentru munca sa de care depind mai multe persoane.

„Ionaș visează că plouă”

Ionaș visează că plouă, Dragoș Hanciu, 2017, 28’

Bătrânul Ionaș trăiește într-un sat izolat din Maramureș. El își petrece nopțile de vară păzindu-și singur lanul de porumb de mistreți. Pericolul cel mare este somnul, deoarece Ionaș știe că atunci când doarme nu este conștient de ce se întâmplă în jur. Deși lupta cu somnul și mistreții poate să pară mică, Ionaș duce un război cu timpul pe care nu îl poate învinge, realizând într-un final că este un simplu om.

„Pipa, sexul și omleta”

 

Pipa, sexul și omleta, Ana Maria Comănescu, 2016, 23′

Victor e atras de soția lui Filip. Filip e atras de soția lui Victor. Victor și Filip sunt vecini, dar mai ales, prieteni.

Prima noapte, Andrei Tănase, 2016, 17’

Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.