Nichita Stănescu, Dinu Lipatti şi Dumitru Ţepeneag, celebraţi la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/nichita-stanescu-dinu-lipatti-si-dumitru-tepeneag-celebrati-la-new-york/

Nichita Stănescu, Dinu Lipatti şi Dumitru Ţepeneag, trei personalităţi marcante ale literaturii şi muzicii româneşti din secolul XX, vor fi celebrate în lunile octombrie şi noiembrie, la New York, în cadrul ultimelor evenimente organizate de fosta conducere a ICR New York, Corina Şuteu şi Oana Radu. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în lunile octombrie şi […]

Un articol de |14 octombrie 2012

Nichita Stănescu, Dinu Lipatti şi Dumitru Ţepeneag, trei personalităţi marcante ale literaturii şi muzicii româneşti din secolul XX, vor fi celebrate în lunile octombrie şi noiembrie, la New York, în cadrul ultimelor evenimente organizate de fosta conducere a ICR New York, Corina Şuteu şi Oana Radu.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în lunile octombrie şi noiembrie, la New York, se desfăşoară ultimele evenimente organizate de fosta conducere a Institutului Cultural Român de la New York (ICRNY), Corina Şuteu şi Oana Radu, prin care institutul celebrează trei personalităţi marcante ale literaturii şi muzicii româneşti din secolul XX.

Astfel, în 3 octombrie, editura newyorkeză Archipelago Books a lansat, în colaborare cu ICRNY, antologia „Wheel with a Single Spoke (Roata cu o singură spiţă)”, ce cuprinde o selecţie din poezia lui Nichita Stănescu, în traducerea lui Sean Cotter. Volumul, publicat cu sprijinul programului „Translation and Publication Support” al Centrului Naţional al Cărţii, demarat de fosta conducere a ICR Bucureşti, reprezintă cea mai cuprinzătoare antologie în limba engleză dedicată poetului român.

Evenimentul de lansare a avut loc la sediul Poets House din Manhattan, unde traducătorul Sean Cotter şi actorul Vasile Flutur au lecturat, în faţa unei săli pline, o serie din poeziile din volum, în engleză şi română.

 De asemenea, Saviana Stănescu, poet şi dramaturg, a discutat cu traducătorul american despre viaţa şi personalitatea lui Nichita Stănescu, relevanţa şi semnificaţia acestei apariţii editoriale în SUA. În prezent Archipelago Books pregăteşte traducerea în engleză a romanului „Orbitor” de Mircea Cărtărescu.

Pe de altă parte, în 19 octombrie, ICRNY organizează la prestigiosul Carnegie Hall un concert extraordinar dedicat dedicat operei componistice a lui Dinu Lipatti, puţin cunoscută în spaţiul american şi nu numai. „Lipatti and His World” (Lipatti şi lumea sa) îi are ca protagonişti pe apreciaţii pianişti români din New York Matei Varga şi Vlad Iftinca, cărora li se va alătura soprana Laura Tătulescu, stabilită în Germania.

Programul ales de cei doi pianişti prezintă, în premieră americană, trei dintre cele mai importante compoziţii ale lui Lipatti, „Nocturnă în Fa minor pentru pian”, „Fantezia opus 8 pentru pian” şi „Cinci melodii pe poemele lui Paul Verlaine op. 9”.

Concertul reliefează rădăcinile şi evoluţia componistică ale artistului român, prezentând, de asemenea, lucrări ale unor contemporani, unii dintre ei prieteni apropiaţi, care l-au influenţat şi inspirat pe Lipatti: George Enescu, Mihail Jora, Constantin Silvestri şi Maurice Ravel.

Deşi s-a stins cu mai bine de jumătate de secol în urmă, la vârsta de doar 33 ani, lăsând în urmă foarte puţine înregistrări în interpretarea sa, influenţa lui Dinu Lipatti asupra pianiştilor contemporani din lumea întreagă rămâne extrem de puternică. Opera lui de compozitor este însă foarte puţin cunoscută, nu a fost niciodată înregistrată şi rareori prezentată în concert. Acest eveniment îşi propune să ofere melomanilor din New York o şansă de a descoperi un mare talent al muzicii clasice româneşti, în interpretarea unor tineri muzicieni români recunoscuţi deja ca vârfurile generaţiei lor.

Pe de altă parte, între 15 şi 17 noiembrie, va avea loc la New York festivalul New Literature from Europe. Ajuns la cea de-a noua ediţie, evenimentul este organizat în fiecare an în jurul unei teme, aducând împreună autori contemporani de prestigiu în şi din cele opt ţări participante, în cadrul unor sesiuni de lectură şi forumuri de discuţie în diferite locaţii din Manhattan.

Ediţia de anul acesta se va axa pe creaţii literare despre arta şi procesul artistic în ziua de astăzi şi despre influenţele pe care celelalte arte le au asupra literaturii. Invitatul ICR New York este Dumitru Ţepeneag, considerat unul dintre cei mai inovatori scriitori din a doua jumătate a secolului 20. Acesta îşi va prezenta, în cadrul evenimentelor din festival, cel mai recent roman, „Camionul bulgar”.

 În ultimii cinci ani editura Dalkey a publicat traducerea în limba engleză a mai multor volume semnate de autorul român: „Vain Art of the Fugue (Zadarnică e arta fugii)”, „The Necessary Marriage (Les noces necessaries/ Nunţile necesare)”, „Hotel Europa”, traduse de Patrick Camiller, şi „Pigeon Post (Pigeon volé/ Porumbelul zboară)”, în traducerea lui Jane Kuntz.

Extrasele din „Camionul bulgar” au fost traduse special pentru festival de Alistair Ian Blyth.

În anii precedenţi, din România au fost invitate în festival scriitoarele Gabriela Adameşteanu şi Ana Maria Sandu. ICR New York continuă colaborarea, în cadrul platformei EUNIC, cu Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Serviciile Culturale ale Ambasadei Franceze, Goethe-Institut, Istituto Italiano di Cultura, Institutul Cultural Polonez şi Institutul Cervantes, pentru organizarea acestui eveniment. Prezenţa lui Dumitru Ţepeneag la New York a fost posibilă datorită partenerilor cehi, austrieci şi francezi, se spune în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, ICRNY salută şi apariţia albumului fotografului Mihaela Marin, „Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Şerban” la Editura Institutului Cultural Român. Volumul bilingv, în română şi engleză, cuprinde fotografii de la cele mai recente spectacole Andrei Şerban din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Budapesta. Textele sunt semnate de Andrei Şerban şi Ana Maria Narti, iar traducerea în limba engleză îi aparţine lui Samuel Onn.

Programul ulterior al ICR New York nu a fost încă elaborat, se mai spune în comunicat.

Corina Şuteu, fost director al ICR din New York, şi Oana Radu, fost director adjunct al institutului, au demisionat în 14 septembrie din funcţiile pe care le deţineau.

Corina Şuteu, care a ocupat, timp de şase ani, funcţia de director al ICR din New York, a detaliat la momentul respectiv, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX, motivele demisiei sale şi a Oanei Radu.

 Decizia „vine ca un răspuns natural la şirul de măsuri luate în defavoarea instituţiei pe care am slujit-o cu pasiune şi competenţă în ultimii şase ani. Schimbarea mandatului Institutului Cultural Român, realizată agresiv, în absenţa totală a unei dezbateri publice şi în contradicţie cu atitudinile şi luările de poziţie ale unui număr impresionant de oameni de cultură şi de artişti din România şi din străinătate, blocarea fondurilor institutului pentru toamna lui 2012 şi compromiterea astfel a unor proiecte deja angajate în colaborare cu parteneri instituţionali americani, imposibilitatea de a planifica programul institutului pentru anul viitor şi, nu în ultimul rând, reîntoarcerea unei abordări arhaice în politica culturală externă a României au determinat depunerea demisiei”, spunea Corina Şuteu în această scrisoare.

În locul Corinei Şuteu a fost numită în funcţia de director al ICR din New York poeta Doina Uricariu.

Fiind însă vorba despre o demisie dintr-o funcţie de conducere, Corina Şuteu se supune unei perioade de preaviz de 45 de zile, aceasta urmând să plece efectiv de la conducerea ICR New York în jurul datei de 15 octombrie, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ICR.

Demisiile Corinei Şuteu şi Oanei Radu de la conducerea ICR din New York au venit în contextul preluării conducerii Institutului Cultural Român de către Andrei Marga.

Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, şi vicepreşedinţii ICR, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, şi-au prezentat, pe 2 august, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care şi-au dat demisia de la conducerea intitutului. Patapievici anunţase, încă de la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este constituţională.

Sesizată de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenţă al actului normativ, Curtea Constituţională s-a pronunţat în data de 31 iulie, stabilind că OUG nr. 27 este constituţională.

Patapievici a subliniat la momentul respectiv că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituţiei, care trece „de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului”, ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de „identitatea naţională a românilor” de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.

 

Sursa: Mediafax

09
/10
/17

Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră Migraaaanţi sau Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vişniec, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu. Audiţia cu public în avanpremieră va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 11, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr.89). Intrarea e liberă.

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

08
/10
/17

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeții 2” și despre „generația de aur”.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

La mijloc de festival Teen-Fest, organizatorii continuă să își surprindă publicul adolescentin, dar nu numai, cu noi evenimente. Din 4 până pe 8 octombrie, între orele 18:00 – 19:00, Teen-Fest iese din nou din sala de teatru și ajunge în spațiul urban, în unele dintre cele mai circulate zone ale capitalei: Piața Universității, Parcul Herăstrău, Parcul IOR sau zona pietonală din fața Teatrului EXCELSOR, transformându-i pe trecători în spectatorii unor momente teatrale inedite create de adolescenți.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

06
/10
/17

Ca în fiecare an, lansările de carte vor reprezenta şi în cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale care se vor derula în Bucureşti între 20 şi 30 octombrie.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta a fost eticheta scriitorului Petru Dumitriu, talent incontestabil dar de o moralitate mai mult decât discutabilă. A profitat din plin de statutul de scriitor la modă, redactor șef, director de editură și n-a ezitat să scrie o carte care avea să-l compromită pentru totdeauna: Drum fără pulbere – elogiu al construcției canalului Dunăre-Marea Neagră, unde și-au găsit moartea sute de condamnați ai regimului comunist.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta e caracterizarea pertinentă făcută unui istoric cu destin tragic, Vlad Georgescu (1937-1988). Cercetător plin de har, acesta n-a rezistat ofertelor Securității; a acceptat colaborarea care a echivalat cu mai multe călătorii în America, Grecia, Germania, Austria, Franța.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Teatrul EXCELSIOR lansează,pe 16 octombrie,programul „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR”, o serie de evenimente cu public, puse în scenă într-un format inedit de spectacol, la care vor fi invitate personalități din lumea artelor și din sfera socială pentru a vorbi despre devenirea lor. „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR” vor fi organizate cu frecvență bilunară, în zilele de luni, de la ora 19:30, în Sala Mare a Teatrului.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.