Nicolae Prelipceanu, câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-prelipceanu-castigator-al-premiului-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.   Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.

 

Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la naşterea marelui poet.

Trofeul i-a fost înmânat de câştigătorul ediţiei din 2006 a aceluiaşi premiu, poetul Adrian Popescu, iar diploma i-a fost acordată de profesorul Ion Pop, reprezentant al juriului.

Nicolae Prelipceanu a fost desemnat câştigător de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Pentru acest trofeu au mai fost nominalizaţi Ion Mureşan, Ovidiu Genaru, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu.

‘Mulţumesc acelei părţi din juriu care m-a votat. Nu am să fac ipocrizia oamenilor politici care mulţumesc şi celor care nu i-au votat’, a afirmat Nicolae Prelipceanu.

Laureatul din 2012 este născut pe 10 august 1942 la Suceava. El a urmat liceul la Curtea de Argeş şi a absolvit Facultatea de litere a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

A lucrat ca redactor la revista ‘Tribuna’ din Cluj şi la ziarul ‘România liberă’, unde a coordonat pagina culturală. A fost consilier de stat în guvernul Victor Ciorbea. În prezent este redactor-şef al revista ‘Viaţa Românească’. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor şi membru în consiliul consultativ al revistei ‘Steaua’ din Cluj.

Debutează în 1966 cu volumul ‘Turnul înclinat’. Dintre numeroasele volume de versuri, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire critică selecţia ‘Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu’, 1999.

În 2004 şi 2011 s-a aflat printre nominalizaţii Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’, pe care juriul prezidat de Nicolae Manolescu l-a atribuit timişoreanului Şerban Foarţă şi, respectiv, clujeanului Ion Mircea.

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu se acordă în fiecare an, pe 15 ianuarie, de Primăria municipiului Botoşani şi Consiliul Local Botoşani.

Sursa: Agerpres

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.