Nicu Constantin, Antoine de Saint-Exupery & Louis de Funès
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicu-constantin-antoine-de-saint-exupery-si-louis-de-funes-31-iulie/

Într-o zi de 31 iulie se năşteau actorul Louis de Funès, scriitorul Antoine de Saint-Exupery, autorul cunoscutei povestiri Micul Prinţ, şi actorul român Nicu Constantin.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2016

Tatăl lui Nicu Constantin, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea, de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu, și a ajuns în România în anul 1910.

Actorul îşi amintea că toate casele care existau în fostul oraş Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina şi sosise în Constanţa în 1913-1914. Ecaterina şi Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 şi au avut şapte copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu – viitorul actor şi Lică.

Nicu Constantin a adunat peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Tot într-o zi de 31 iulie:

1431: Prima atestare internă a orașului Piatra Neamț.

1498: În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad.

1919: A doua renunțare la tron a Prințului Carol al României (revenit la 20 februarie 1920).

Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry

Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry

1944: Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry se lansează într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane; avionul său este doborît și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.

1957: A intrat în funcțiune primul reactor atomic românesc.

1976: NASA publică faimoasa fotografie „Fața de pe Marte”, făcută de Viking 1.

S-au născut:

1914: Louis de Funès. 
Supranumit „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”, Louis de Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru. Deşi a avut un succes enorm în majoritatea ţărilor europene şi în vestul Asiei, iar în Franţa a fost votat cel mai popular actor francez (într-un sondaj de opinie din 1968), acesta a rămas un anonim în țările anglofone.

1919: Primo Levi, chimist și autor italian (d. 1987)

1938: Nicu Constantin, actor român de teatru și film (d. 2009)

1944: Geraldine Chaplin, actriță americană, fiica lui Charlie Chaplin

1949: Mircea Baniciu, compozitor și interpret român de muzică ușoară

1962: Wesley Snipes, actor american

S-au stins din viaţă:

1726: Nicolaus II Bernoulli, matematician elvețian (n. 1695)

1784: Denis Diderot, filosof francez (n. 1713)

1886: Franz Liszt, pianist de origine maghiară (n. 1811)

1944: Antoine de Saint-Exupery, scriitor și pilot francez (n. 1900)

2009: Sir Bobby Robson, fotbalist și antrenor englez (n. 1933)

Foto cu Nicu Constantin, Antoine de Saint-Exupery şi Louis de Funès – Cinemagia

20
/09
/17

„Perfect sănătos”, noul lungmetraj al Ancăi Damian (scenariu – Lia Bugnar, actori în cele mai importante roluri: Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea), nu se înscrie în noul val. Ceea ce nu înseamnă că nu e important.

20
/09
/17

„Am avut norocul de a avea succes în anii ‘50, când frumuseţea avea o altă însemnătate decât are astăzi. În zilele noastre, orice actriţă tânără sau model devin celebre foarte repede şi nu au timp să-şi dezvolte personalitatea.” - Sophia Loren. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren împlineşte, astăzi, 83 de ani.

19
/09
/17

CRONICA DE FILM „Un pas în urma serafimilor”, debutul extrem de aşteptat al lui Daniel Sandu, ficţionalizează, într-un stil apropiat de un anume cinema mainstream nu foarte ofertant, experienţa nefericită a regizorului ca elev într-un seminar teologic ortodox.

19
/09
/17

Filmările la "Moromeții 2", în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, au debutat ieri (18 septembrie), în comuna Talpa, locație unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, s-a înregistrat prima parte a filmului. Filmările vor dura trei săptămâni și au loc în cinci imobile, una dintre case fiind aceeași în care s-a înregistrat prima peliculă.

19
/09
/17

Astăzi, 19 septembrie (de la ora 21.00), mîine și poimîine, la CinemaPRO, American Independent Film Festival pregăteşte trei întâlniri cu actorul Ethan Hawke, invitat special al Festivalului. Astfel,, în această seară, celebrul actor va prezenta filmul "Born to Be Blue" - premieră în România. Ethan Hawke joacă rolul celebrului trompetist şi muzician Chet Baker, devenit o legendă a jazz-ului în anii ʼ50.

18
/09
/17

Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist. Protagoniștii filmului sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul Festivalului de la Karlovy Vary.

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.