No Man`s Land: oameni şi război
https://www.ziarulmetropolis.ro/no-mans-land-oameni-si-razboi/

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

Un articol de Corina Dima|16 ianuarie 2017

No Man`s Land este o satiră la adresa războiului, cu toate implicaţiile sale, plecând de la conflictele din războiul balcanic dintre sârbi şi bosniaci, unde are loc acţiunea.

Scenariul tratează lumea dură a războiului (cu lupte de putere, cu arme, grenade şi tancuri, cu oameni abrutizaţi or meschini, cu tragedii) într-o notă de sarcasm, cu mult umor negru şi ironii.

Povestea este simplă: doi soldaţi inamici, un sârb şi un bosniac, sunt prinşi într-un context ciudat la mijlocul frontului, în tranşeele dintre linii. Aceştia vorbesc aceeaşi limbă, au cunoştinţe comune cu care şi-au petrecut copilăria şi totuşi se află pe poziţii de frondă, sunt inamici.

‘’Pentru că eu am puşcă şi tu n-ai’’, aceasta este regula, arma dictează cine are dreptate pe timp de război. Conflictele armate topesc individul, neutralizează interesele comune şi rezumă totul la doi, la două tabere rivale. Conflictele sădesc distrugere, nimicire şi praf.

În mijlocul războiului, forţaţi să stea împreună între taberele rivale, personajele se transformă însă, se dezbară într-un fel de război. Între insulte, poziţii de forţă, bruscări, bătăi şi înjurături, apare plăpând dar se multiplică repede şi îi domină ’’umanul’’.

Un cuvânt ne-ţipat, un bandaj oferit, o ţigară întinsă sau un gât de alcool, o atingere sau o strângere de mână, metamorfozează personajele şi le apropie. Într-o lume neagră, devastată de ura propovăduită de război, vedem prietenie, bunătate şi grijă faţă de cel de lângă tine, pentru că este om, cel dintâi (dispare duşmanul de luptă, aşa cum dictează războiul).

No Man`s Land adică bucata de pământ dintre liniile inamice sau pământul nimănui or ţărâna searbădă dintre vrăjmaşi devine de fapt pământul fertil, unde rodesc valorile umane. Dar lumea se năruie iar atunci când apar monştri plămădiţi de război: un reprezentant al Naţiunilor Unite care vrea să facă impresie bună în faţa jurnaliştilor sau televiziunea CNN avidă de rating, gata să facă o ştire senzaţională din orice, fără respect faţă de viaţă ori moarte.

Absurdul şi lipsa de sens a războiului este surpinsă în multe replici ironice pe parcursul piesei dar atinge un punct cuminant în dialogul şefilor celor două tabere inamice: îşi vând armament între ei în timp ce socializează, se pun la curent cu ce s-a mai întâmplat în familiile lor. Dialogul e întrerupt pe alocuri de contraziceri pe subiectul ‘’cine a început războiul’’.

Ţigările reprezintă un leit-motiv în întreaga piesă, sunt foarte versatile: cum sunt oferite sau cerute, confiscate, însoţite de gesturi subtile or cuvinte de duh; ţigările capătă nenumărate roluri: sunt marfă de schimb sau de alinat durere, ţigări pentru linişte sau trecut vremea, ţigări oferite din prietenie sau pentru îmbărbătare.

Cu toate că spectacolul durează două ore, energia este dozată cu grijă în poveste, într-un ritm alert, punctat cu ironii – de la scenele de grup ale armatei, la dialoguri dintre cele trei personaje ori schimburi de replici şi muzici dintre cele două tabere rivale, la înălţime. Poate prea dramatizat un moment cheie, acesta aducând forţă prin simpla prezenţă, nefiind necesară sublinierea sa (strângere de mâini mult prea lungă, amplificată de apariţia unei coloane sonore).

Un spectacol închegat din punct de vedere vizual – cu light design semnat de Chris Jaeger şi décoruri de Nikola Toromanov, crează volumetrii şi spaţiu tridimensional, construind concomitant mai multe planuri.

Se remarcă prestaţia foarte bună a celor doi actori din rolurile principale: personajul Ciki, prietenul devotat până în pânzele albe, interpretat cu multă forţă şi expresivitate de către actorul Richard Bovnoczki şi Ciprian Nicula în rolul lui Nino, tânărului de 19 ani plăpând şi speriat, capabil însă de gesturi extreme, dovedind curajul şi iubirea de adevăr şi dreptate.No Man`s Land

No Man`s Land de la TNB este un spectacol dinamic cu multă ironie şi umor dar şi cu orori ale războiului şi tragedii dar mai presus de toate cu oameni adevăraţi şi principiile lor, oameni care valorizează respectul, camaraderia, adevărul şi omenia.

No Man`s Land – INFO

de Danis Tanović

Traducere: Andrei Marinescu

Regie, adaptare: Alexander Morfov

Asistent regie: Claudia Machedon

Decor: Nikola Toromanov

Costume: Andrada Chiriac

Light design: Chris Jaeger

Lupte scenice: Attila Nemeș

Din distribuţie: Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Marcelo-S Cobzariu, Eduard Adam, Andrei Atabay etc.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Data premierei: 16.11.2016, Durata: 2 h / Pauză: Nu

Foto: No Man`s Land – TNB (www.tnb.ro)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.