Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, la Grădina Botanică
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-lunga-a-filmelor-scurte-la-gradina-botanica/

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureşteni între 21:00 şi 5 dimineaţa.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2014

Ca în fiecare an, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte aduce în atenţia publicului si cele mai noi producţii cinematografice scurte realizate de tinerii regizori români. Secţiunea specială ”Romanian Shorts UP” include scurtmetraje autohtone ce vor fi proiectate spre dimineață, după filmele din competiţia ShortsUP Audience Award.

Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece şi prin perete (Romania, 2014), ajunge la ShortsUP după ce în primăvară a primit Mențiunea Specială Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de Film la Cannes. Purtând amprenta stilului deja consacrat al lui Jude, filmul prezintă o adaptare îndrăzneață după povestirea „În magazie”, de A. P. Cehov. O poveste sinceră și emoționantă care surprinde spaima unei fetiţe ce trebuie să doarmă la bunicul ei, după ce află ca în apartamentul vecin a murit cineva.

Cât de mult poți să aștepți să-ți împlinești un vis? Uneori si o viață întreagă, niciodata nu e prea târziu să-l pui în aplicare. De aici pornește povestea din Jazz (Romania, 2014), scurtmetrajul de debut al lui Mircea Ibadof, o drama care te ține cu sufletul la gură și care-l are în rol principal pe actorul Constantin Cojocaru. Scurtmetrajul a fost prezentat anul acesta la festivalul de la Cannes în cadrul Short Film Corner și va fi văzut în premieră de publicul bucureștean la Noaptea NoapteaLungă.

Umorul “Made in Romania” e bine reprezentat în Ela, Panda si Madam (r. Andrei Rautu, Romania, 2013), o comedie de râsu’ plânsu’ în care o tânără corporatistă trebuie să-şi ducă bunica la mare şi să se întoarcă la timp în Bucureşti pentru a nu-şi pierde jobul – o misiune aproape imposibilă, mai ales că simpatica bunică are planuri de vacanță pe care nu le poate duce singură până la capăt.

Secțiunea ”Romanian Shorts UP” prezintă o selecție de filme scurte românești valoroase, difuzate în afara competiției ShortsUP Audience Award.

Filmul Iuliei Rugină, Să mori de dragoste ranita (Romania, 2014), premiat la TIFF 2014, este singurul scurtmetraj românesc aflat în cursa pentru premiul publicului la Noaptea Lungă. Mai multe despre competiția ShortsUP Audience Award.

Picnic cinematografic nocturn

A 6-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se desfășoară sub forma unui picnic cinematografic nocturn. Spectatorii sunt sfătuiți să vină ”înarmați” cu pături de picnic pentru a putea viziona scurtmetrajele anului sub cerul liber, pe iarba Grădinii Botanice.

Un număr limitat de pături vor fi disponibile de vânzare și la fața locului.

Accesul în Grădina Botanică se face începând cu ora 19:00, urmând ca proiecția de filme să înceapă după ora 21:00. Atmosfera nopții va fi completata de un DJ set funk, disco și chill provocat de nicecream.fm, tururi ghidate pe aleile grădinii, boardgames si alte exerciții de imaginație menite să țină spiritul cinefil alert până-n zori.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este un eveniment în aer liber, supus stării vremii.

În cazul în care vremea va împiedica buna desfășurare a evenimentului la Grădina Botanică, acesta va fi reprogramat, astfel încât o parte cât mai mare dintre cei care vor să participe să poată bucura de filmele din program, în cele mai bune condiții.

BILETELE pot fi achiziționate în avans la prețul de 35 de lei prin MyTicket și Eventim, folosind opțiunea ”print at home” sau în rețeaua magazinelor partenere. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate și în seara evenimentului la prețul de 40 de lei. Mai multe www.shortsup.ro.

Foto cu Noaptea Lungă a Filmelor Scurte şi Trece şi prin perete – shortsup.ro

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.