Nobel 2013 – o ediţie plină de suspans
https://www.ziarulmetropolis.ro/nobel-2013-o-editie-plina-de-suspans/

Sezonul premiilor Nobel 2013 debutează luni cu cel pentru medicină, iar speculaţiile abundă deja pe seama viitorilor laureaţi ai prestigiosului premiu pentru pace şi literatură.

Un articol de Andrada Văsii|6 octombrie 2013

Sezonul premiilor Nobel 2013 debutează luni cu cel pentru medicină, iar speculaţiile abundă deja pe seama viitorilor laureaţi ai prestigiosului premiu pentru pace și literatură. 

Experţii din Stockholm cred în belarusa Svetlana Alexievitch pentru Nobel 2013, deşi aceasta a fost „uitată” de site-urile de pariuri online, devenite un factor consultativ aproape obligatoriu în timpurile moderne, care se dovedesc uneori deosebit de perspicace.

La casele de pariuri, site-ul Ladbrokes îl dă pe japonezul Haruki Murakami câştigător în faţa scriitoarei americane Joyce Carol Oates.

„Cred cu tărie că va câştiga o femeie în acest an”, a declarat Björn Wiman, redactorul-şef al paginilor culturale din cotidianul Dagens Nyheter.

Printre numele care sunt vehiculate pentru Nobel 2013 se regăsesc cel al scriitoarei canadiene de proză scurtă Alice Munro, adepta unui gen literar care nu a fost niciodată premiat cu Nobel, cel al autoarei algeriene Assia Djebar, cel al romancierului american Philip Roth, dar şi cel al poetului coreean Ko Un.

Haruki Murakami – în topul favoriţilor pentru Nobel 2013

Celebrul scriitor nipon Haruki Murakami (foto sus) este marele favorit din acest an în cursa pentru câştigarea premiului Nobel pentru literatură, cu o cotă de 3 la 1.

Citiți și: Haruki Murakami, favorit la premiul Nobel 2013

Haruki Murakami s-a aflat de fiecare dată pe lista marilor favoriţi în ultimii 10 ani, mai ales acum pentru Nobel 2013. Pe lista favoriţilor din acest an intervine în contextul în care cel mai recent roman al său – al cărui titlu în engleză este „Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage” – este tradus în această perioadă în limba engleză şi va fi publicat în 2014.

Nobel 2013 Haruki Murakami

Haruki Murakami este favorit pentru Nobel 2013

Printre ceilalţi scriitori care se bucură de statutul de favoriţi se află autoarea americană Joyce Carol Oates (cotă de 6 la 1), maghiarul Peter Nádas (cotă de 7 la 1), poetul japonez Ko Un (cotă de 10 la 1) şi scriitoarea canadiană de proză scurtă Alice Munro (cotă de 12 la 1).

Calcularea cotelor ţine mai degrabă de domeniul intuiţiei şi al ghicitului, întrucât nominalizările şi voturile exprimate de membrii Comitetului Nobel pentru Literatură sunt păstrate în mare secret de Academia Suedeză, fiind dezvăluite publicului larg abia după 50 de ani de la luarea deciziei şi anunţarea câştigătorului, notează Mediafax.

Potrivit tradiţiei, şi spre deosebire de celelalte premii, data la care va fi anunţat Nobel pntru literatură va fi comunicată doar cu câteva zile înainte. De obicei, acest premiu este anunţat într-o joi. Premiul ar putea fi deci atribuit în acest an pe 10 octombrie.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

Foto credit: Haruki Murakami, Nobel 2013

08
/08
/18

Zilele trecute, scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu a trecut pe la o vulcanizare, de mai multe ori - cum veți putea citi în povestirea ce urmează -, fapt ce a dat naștere unei "relatări", o povestire (cinematografică) deprimantă & plină de humor, așa cum este și țara în care continuăm să conviețuim...

05
/08
/18

Cu acțiunea plasată în Roma, în anii de după al Doilea Război Mondial, Roma cartierelor mărginașe aflate în sărăcie și lipsuri, „Băieții străzii” (editura Litera), de Pier Paolo Pasolini, spune povestea unui grup de copii, deveniți adolescenți, de la periferia societății.

01
/08
/18

Cartea „Homo Deus – scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari, traducere din limba engleză și note de Lucia Popovici, a fost publicată la editura Polirom în anul 2018. Am selectat pentru dumneavoastră zece fragmente care caută să ne rezume viitorul, fragmente din care afli lucruri cu adevărat uimitoare.

24
/07
/18

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (București), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărții va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître