„Noi 4” – un spectacol care a trecut testul spațiului
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi4-un-spectacol-care-a-trecut-testul-spatiului/

„Noi 4”, de Lia Bugnar, a fost un succes la ediţia de anul acesta a Galei HOP. În spectacol au jucat Maria Obretin, Ilinca Manolache, Lia Bugnar şi Marius Manole.

Un articol de Judy Florescu|7 septembrie 2013

„Noi 4”, de Lia Bugnar, a fost un succes la ediția de anul acesta a Galei HOP. În spectacol au jucat Maria Obretin, Ilinca Manolache, Lia Bugnar și Marius Manole.

Pentru unele piese de teatru contează actorii, pentru altele textul sau regizorul, dar poate că și spațiul ar trebui să fie un element de luat în seamă. Și, cum omul sfințește locul, am revăzut un spectacol cu aceiași actori și cu aceiași ochi, dar dintr-o altă perspectivă. Spațiul de la Costinești, unde s-a ținut Gala Hop din anul acesta, s-a dovedit a fi perfect pentru Noi 4, de Lia Bugnar, un spectacol de senzație fără să caute senzaționalul. Astfel, în sala de club de la malul mării reci, nivelul de percepție al piesei s-a modificat dramatic. Tot ce am văzut pe scena ca o pasarelă de modă a clubului a fost o poveste de viață, nerepetată în culise, dar care se repetă continuu în viața de zi cu zi.

„Noi 4”, o piesă pentru femei despre un bărbat

Maria Obretin este femeia înșelată de soț care își acceptă soarta definitiv, iar această situație pare contextul absolut al condiției femeilor superbe și misterioase din România zilelor noastre. Femeia superbă va fi îndrăgostită întotdeauna de o subspecie bărbătească – scund, chelios, cu puțină burtică, cu precădere afemeiat. Iar pentru dragostea neîmpărtășită, dar provocatoare a unui astfel de bărbat, femeia superbă preferă să verse lacrimi cu nemiluita, pe care să le toarne într-o poveste acidă prietenei ei cele mai bune, ca și când ar fi rezolvat problema prin acest lucru.

„Nu știu cât o să mai rezist așa! Probabil că mult…”

Ilinca Manolache, furibundă cu lacrimi multe și cu o energie cotropitoare a fost pe departe deliciul serii; o joacă în Noi 4 pe tânăra care a tras lozul câștigător – a găsit un bărbat însurat, care îi spune că este femeia vieții lui și care o face să se simtă divă, chiar dacă are un mic amănunt peste care a trecut fără nicio problemă. Ilinca întruchipează tipologia fetelor de 18 ani din ziua de azi – ar face orice pentru dragoste, chiar dacă ea vine raționalizat din partea unui bărbat însurat, 2 ore pe săptămână.

Noi 4

Afișul spectacolului Noi 4

„Spune-mi în fața cui te umilești ca să îți spun cine ești.”

Un bărbat preferă mai multe tipuri de femei în viața lui – femeia de cartier este de departe o supratipă, de la care bărbații au mai degrabă de învățat. Așa se face că apare Otilia, căreia doar Lia Bugnar îi mai dă de lucru, și care – prin replicile sale tăioase ca un cuțit bine ascuțit -, le pune la punct pe Maria și Ilinca, crescând astfel numărul reacțiilor din partea publicului aflat în sală.

„Dacă și voi astea măritate aveți nevoie de lecții de canto, ne luați pâinea de la gură.”

Varietatea vieții ne surprinde prin complexitatea ei, iar noi preferăm să o judecăm în loc să o înțelegem. Aici intervine teatrul. Mergem la teatru pentru a înțelege mesajele cu tâlc ale vieții.

Mai rar o piesă în care să te regăsești în toate personajele. Marius Manole e un Victor care o caută pe femeia vieții sale pe toate drumurile, chiar dacă lasă suferință în urma sa, dar răul său interior și dorința de a o găsi este mai adâncă decât orice altă suferință exterioară. Nu ținem deloc cu Victor în povestea asta. Femeile l-ar huidui pe un Victor adulter, în timp ce bărbații l-ar aplauda. Dar, de fapt, uiți de orice fel de judecată când auzi povestea lui.

 

Foto: Cătălina Flămînzeanu

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.