NY Times: Festivalul de film romanesc de la New York este unul modificat de politica de acasa
https://www.ziarulmetropolis.ro/ny-times-festivalul-de-film-romanesc-de-la-new-york-este-unul-modificat-de-politica-de-acasa/

Schimbarea unui guvern într-o capitală balcanică nu ar trebui să fie, în mod normal, un motiv de îngrijorare pentru Film Society of Lincoln Center, scrie publicaţia New York Times, care arată cum profilul festivalului „Making Waves: New Romanian Cinema” s-a schimbat în ultimele luni. „Atunci când sponsorizezi un festival de film românesc şi partenerul tău […]

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2012

Schimbarea unui guvern într-o capitală balcanică nu ar trebui să fie, în mod normal, un motiv de îngrijorare pentru Film Society of Lincoln Center, scrie publicaţia New York Times, care arată cum profilul festivalului „Making Waves: New Romanian Cinema” s-a schimbat în ultimele luni.

„Atunci când sponsorizezi un festival de film românesc şi partenerul tău român este atacat de noile autorităţi de la Bucureşti, periclitând şi poziţia ta, pur şi simplu ai impresia că faci parte dintr-o farsă”, mai scrie NY Times.

„În ultimii zece ani, evoluţia filmului românesc a fost una dintre cele mai impresionante creşteri din cinematografia mondială, cu premii la Cannes şi la alte festivaluri pentru producţii consecutive (…) Dar noua administraţie ne-a dus înapoi de unde am început”, a declarat Corina Şuteu, care, în septembrie, a demisionat din postul de director al Institutului Cultural Român din New York.

„Autorităţile de acum s-au întors la un discurs legat de cultură care este foarte arhaic, iar ei nu consideră că noul val al filmului românesc este reprezentativ pentru România”, a adăugat aceasta.

Organizat de Romanian Film Initiative şi Film Society of Lincoln Center şi susţinut de nume mari ale lumii artistice şi cinematografice din România şi din Statele Unite ale Americii, evenimentul este o iniţiativă independentă, care îşi doreşte să continue, sub denumirea „Making Waves. Un festival dedicat noului cinema românesc”, Festivalul de Film Românesc de la New York, un proiect demarat în 2006 de Institutul Cultural Român din oraşul american, sub conducerea fostului director, Corina Şuteu.

Astfel, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, mai multe personalităţi ale noului cinema românesc – Cristian Mungiu, Radu Muntean, Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Ujică – sprijină festivalul „Making Waves”, care se va desfăşura la Lincoln Center, de joi până pe 5 decembrie.

„Este un guvern ionescian”, a declarat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, pentru The New York Times.

La rândul său, regizorul Andrei Ujică a declarat pentru The New York Times, de la Berlin: „Este un fel de încercare de mică revoluţie culturală, în stil maoist, dar într-o nouă formă, susţinută de cultura tabloidă, atât de puternică în ţările est-europene”.

Pe de altă parte, adaugă The New York Times, guvernul Victor Ponta  neagă, pe site-ul oficial, orice intenţie de a avea monopol asupra instituţiilor culturale. „Deciziile luate au ca scop doar clădirea unui cadru mai bun pentru funcţionarea Institutului Cultural Român şi redresarea problemelor legate de cheltuirea banilor dinbuget”, se arată în declaraţia publică citată de cotidianul american.

De asemenea, publicaţia aminteşte că Şuteu a reuşit să obţină o finanţare de 22.000 de dolari din partea a 300 de persoane. Mai multe personalităţi din mediul cultural şi-au manifestat susţinerea faţă de acest festival, care a mai primit o subvenţie de 50.000 de dolari din partea Trust for Mutual Understanding, ce susţine schimburile dintre Statele Unite ale Americii şi ţările dintre fostul bloc sovietic.

„Corina (Şuteu, n.r.) şi Oana (Radu, fostul director adjunct al ICR New York, n.r.) au fost foarte rapide şi au făcut ca acest festival să se întâmple, lucru pe care cred că nu l-ar fi reuşit oricine”, a declarat pentru The New York Times directorul de programe Film Society of Lincoln Center, Scott Foundas. „A fost o mişcare foarte curajoasă din partea lor şi, fără să ezite, au creat o nouă entitate care să protejeze independenţa festivalului şi pentru a continua parcursul acestuia”, a adăugat el.

„Making Waves” îşi propune să asigure o continuitate a prezenţei cinematografiei româneşti în spaţiul american şi consolidarea parteneriatului cu Film Society of Lincoln Center.  Festivalul oferă o panoramă a producţiei cinematografice recente – incluzând filme de ficţiune, documentar şi scurtmetraje -, precum şi o serie de programe speciale, retrospective de autor, dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente dedicate întâlnirii între profesioniştii de film americani şi români.

Printre filmele care vor fi proiectate la „Making Waves” se numără „Trei zile până la Crăciun”, de Radu Gabrea, „Dincolo de dealuri”, de Cristian Mungiu, „Despre oameni şi melci”, de Tudor Giurgiu, „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, şi „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru. De asemenea, festivalul include o secţiune dedicată cineastului Alexandru Tatos

Printre invitaţii festivalului „Making Waves” se numără actorii Cosmina Stratan, Cristina Flutur şi Andi Vasluianu, regizorii Tudor Giurgiu şi Radu Gabrea şi producătoarea Ada Solomon.

 

 

Sursa: Mediafax

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.