O expoziţie dedicată geniului lui Leonardo da Vinci, între 19 august şi 29 septembrie, în Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-expozitie-dedicata-geniului-lui-leonardo-da-vinci-intre-19-august-si-29-septembrie-in-capitala/

O expoziţie dedicată personalităţii de geniu şi operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale şi peste 40 de maşinării, va putea fi vizitată, în perioada 19 august – 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitală.

Un articol de Corina Vladov|20 august 2013

O expoziţie dedicată personalităţii de geniu şi operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale şi peste 40 de maşinării, va putea fi vizitată, în perioada 19 august – 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitală.

Expoziţia explorează legendele şi miturile care învăluie viaţa artistului şi subliniază influenţa considerabilă pe care moştenirea lui Leonardo da Vinci o are asupra omului modern şi a felului în care acesta îşi desfăşoară viaţa.

Expoziţia prezintă aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat şi inginer renascentist şi peste 40 de maşinării care au deschis noi orizonturi în domenii cheie precum mecanică, hidraulică, zbor şi arta războiului.

Printre reproducerile expuse se regăsesc „Cina cea de Taină” (1495-1498) şi „Mona Lisa” (cca. 1503-1506), două dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii şi cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo, „Adoraţia Magilor” (1481), tablou rămas neterminat din cauza unor condiţii financiare impuse lui Leonardo de călugării de la mănăstirea San Donato a Scopeto, aceştia fiind cei care au comandat lucrarea, „Fecioara între stânci” (1483-1486), prima versiune şi cea de-a doua, vehiculându-se că există şi o a treia, şi „Madona cu garoafa” (1478-1480), operă creată de Leonardo înainte de a împlini 20 de ani.

Un inventator nemuritor

Maşinăriile tridimensionale prezentate în cadrul expoziţiei sunt reproduceri fidele care urmăresc schiţele originale din Codexuri, caietele în care Leonardo îşi însemna toate descoperirile şi ideile şi care îl însoţeau în permanenţă. Cele mai multe dintre instalaţii sunt interactive, dând posibilitatea vizitatorului de a cerceta îndeaproape ideile revoluţionare ale celui care avea să-şi pună pentru totdeauna amprenta asupra existenţei umane.

Multe dintre invenţiile desenate de acesta nu au putut fi puse în practică la vremea la care au fost închipuite, din lipsa materialelor şi a tehnologiilor de producţie necesare.

Leonardo da Vinci a fost mânat de o dorinţă nemărginită de cunoaştere, care l-a ghidat de-a lungul vieţii şi i-a modelat felul de a fi. Un perfecţionist înnăscut, inventatorul considera văzul ca fiind principala cale de cunoaştere reală şi completă a fenomenelor înconjurătoare.

Marea temă a studiilor sale este „saper vedere” (a şti să vezi, în limba italiană). De aici decurge natural faptul că şi-a folosit creativitatea şi inventivitatea în domeniile care foloseau în special reprezentarea grafică – pictura, sculptura, arhitectura, ingineria -, lăsând posterităţii numeroase schiţe şi desene.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum maşina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, paraşuta, tancul, tunul, catapulta şi multe altele, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal, notează Mediafax.

Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.

Expoziţia adusă în România de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitată până în prezent de peste 4 milioane de oameni, din Europa, SUA şi Asia. Intrarea este liberă.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!