O fotografie din România, aleasă pentru a marca a 125-a aniversare a revistei National Geographic
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-fotografie-din-romania-aleasa-pentru-a-marca-a-125-a-aniversare-a-revistei-national-geographic/

Un set de fotografii spectaculoase, printre care şi o fotografie din România, care nu au fost niciodată prezentate publicului larg, au fost descoperite în arhivele revistei National Geographic şi au fost publicate în premieră.

Un articol de Andrada Văsii|23 iunie 2013

Un set de fotografii spectaculoase, printre care şi o fotografie din România, care nu au fost niciodată prezentate publicului larg, au fost descoperite în arhivele revistei National Geographic şi au fost publicate în premieră, pentru a marca cea de-a 125-a aniversare a acestei publicaţii.

Informaţia a fost dezvăluită pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail, într-un articol al cărui titlu este „Frumuseţea redescoperită“ („Beauty rediscovered“), informează Mediafax.

O arhivă nepublicată

National Geographic are reputaţia de a fi „epicentrul“ celor mai bune lucrări de fotojurnalism din lume, însă puţini oameni ştiu că această publicaţie prestigioasă şi-a construit de-a lungul anilor şi o arhivă impresionantă de fotografii, care nu au fost însă publicate în paginile revistei.

Pentru a marca în acest an cea de-a 125-a aniversare a celebrei reviste, editorii ei au lansat un cont pe platforma Tumblr pe care au fost postate unele dintre aceste fotografii şi care, dintr-un motiv sau altul, au rămas în arhivele publicaţiei.

Un proiect nou

Acest proiect original lansat de National Geographic se intitulează „Found“ şi poate fi vizualizat pe fluxul foto al publicaţiei americane.

Printre fotografiile nemaivăzute vreodată de public, alese pentru a marca acest eveniment special, se află câteva capodopere veritabile ale artei fotografice, afirmă jurnaliştii de la Daily Mail, care menţionează şi o fotografie realizată în România.

În textul care descrie fotografia din România, tabloidul britanic vorbeşte despre „frumuseţea simplă a unor vagonete care transportă zăcăminte de fier spre o uzină de oţel din Hunedoara, în 1975, pe un fundal de vis, marcat de nori gălbui, demni de un tablou de Canaletto“.

O fotografie din 1950

Printre celelalte fotografii incluse în acest proiect se află o imagine cu un zepelin şi o replică a corabiei Mayflower (o corabie care a transportat pelerini britanici în America, în 1620, n.r.), realizată în portul din New York în anii 1950, şi o fotografie realizată pe străzile din Londra, în anii 1960, cu un grup de femei care, din cauza aglomeraţiei, nu puteau să o vadă prea bine pe regina Elizabeth a II-a şi au scos din poşete oglinzi mici pe care le ţineau ridicate în aer, încercând să surprindă în ele imaginea suveranei britanice.

O altă fotografie spectaculoasă prezintă un grup de adolescenţi care se amuzau alergând şi alunecând pe dunele de nisip din statul american New Mexico, în anii 1950.

Foto credit: Mediafax

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.