O noapte furtunoasă, între clasic şi modern, la mall
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noapte-furtunoasa-intre-clasic-si-modern-la-mall/

O nouă versiune a piesei lui Caragiale, „O noapte furtunoasă“, poate fi văzută la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti. Distribuţia adună multe nume importante precum: Magda Catone, Daniela Nane, Doru Ana, Mircea Rusu, George Ivaşcu, Vlad Corbeanu, Vlad Logigan şi Andrei Mateiu. Regia îi aparţine unuia dintre cei mai buni regizori de comedie […]

Un articol de Elena Simion|10 februarie 2014

O nouă versiune a piesei lui Caragiale, „O noapte furtunoasă“, poate fi văzută la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti. Distribuția adună multe nume importante precum: Magda Catone, Daniela Nane, Doru Ana, Mircea Rusu, George Ivașcu, Vlad Corbeanu, Vlad Logigan și Andrei Mateiu. Regia îi aparține unuia dintre cei mai buni regizori de comedie din România: Gelu Colceag.

Versiunea lui Gelu Colceag nu se îndepărtează de textul lui Caragiale, deși este una modernă, din multe puncte de vedere: ştergerea graniţei dintre personajele secundare şi cele principale, decorul minimalist adaptat sălii de cinema sau «accesoriile» unora dintre personaje. Unul dintre elementele originale este deschiderea spectacolului cu monologul lui Spiridon. Astfel, totul porneşte de la nedumeririle sale şi devine, într-un fel, povestea lui.

Tânărul Vlad Logigan face un Spiridon excepțional, isteț şi amuzant; un copil care ştie să profite de slăbiciunile celor mari. Nu mai este băieţaşul nătâng care încasează mereu bătaie de la jupân Dumitrache, ci un mic şmecher care se strecoară prin diferite situaţii cu şiretenie. Nu întâmplător, în scena finală este cocoţat şi îi priveşte de sus pe toţi.

O Ziță inedită este Daniela Nane. Ingenuă și vicleană deopotrivă, ea conturează imaginea cochetei inventate de Caragiale. Frumoasa actriţă reuşeşte să suprindă cu eleganţă eforturile personajului în descifrarea biletului de amor, dar şi dorinţa de iubire demnă de o tânără care a savurat «Dramele Parisului». Cum a studiat la pension, nu poate să fie lipsită de un animal de companie, pe care îl poartă cu multă naturaleţe, chiar dacă este o găină. Totodată, latura de mahala a Ziţei dispare, fiind înlocuită prin cochetărie şi gesturi copilăreşti.

Magda Catone schimbă imaginea Vetei mizericordioase cu care ne-am obișnuit și construiește un personaj puternic, adesea colţuros, dar plin de umor. Este imaginea femeii voluntare, dornice de amor, care îşi camuflează durerea şi-i joacă pe degete, cu multă abilitate, pe bărbaţii din jur.

Jupân Dumitrache, interpretat de Doru Ana, se evidențiază prin tuşe groase, ca şi Nae Ipingescu, interpretat de Mircea Rusu. Talentul acestor doi actori aduce pe scenă un cuplu caricatural, dar bine ancorat în realitate. Atât în cea a secolului al XIX-lea, cât şi în cea a secolului XXI.

Mircea Rusu este întruchiparea funcţionarului incult, cuprins de aburii alcoolului, dar îndrăzneț cu ochii și cu gândul. Chiar dacă este mereu cu sticla în brațe, nu-i lipsește spiritul de observație, căruia i se adaugă viclenia necesară «foncției» și «misiei».

Scena citirii anevoioase a articolului din ziar pare trasă de păr pentru cunoscătorii piesei, dar elocventă pentru cei care descoperă lumea lui Caragiale şi care îşi conturează imaginea despre personaje.

Rolul încornoratului îl prinde pe Doru Ana, care a mai jucat şi rolul lui Trahanache, în «O scrisoare pierdută», pusă în scenă chiar de el, la Teatrul Bulandra. Gospodar şi preocupat de chivernisire, uită de onoarea de familist. În acestă versiune, încrâncenarea lui Titircă Inimă-Rea pare să treacă în plan secundar, lăsând loc unui personaj echilibrat care îşi justifică gesturile.

Andrei Mateiu este un Rică Venturiano cu alură de Don Juan, amestec de frică şi curaj, de ridiculitate amoroasă şi demagogie. Scena în care îşi prezintă încercarea eşuată de a scăpa din casa lui Jupân Dumitrache este unul din momentele care stârnesc hohote de râs. Aflat într-un moment de brainstorming, personajul îi desenează spectatorului traseul labirintic şi cere soluţii, facând publicul părtaş la disperarea sa.

O noapte furtunoasa

Magda Catone şi Daniela Nane, într-o scenă din spectacolul „O noapte furtunoasă“
Click pe imagine pentru a cumpăra bilete!

Vlad Corbeanu construieşte un Chiriac neînduplecat, cu trăsături dure şi frivole, pe alocuri. Chiar şi acest personaj stârneşte umorul în momente scenice cu iz telenovelistic. Probabil că personajul Chiriac este intepretat în altă cheie în versiunea cu George Ivaşcu.

Ideea de teatru în sala de cinema îi poate încuraja şi pe aceia care considerau că teatrul este un concept elitist. Chiar dacă publicul s-a purtat la premieră ca la cinema: a mănâncat popcorn, a întârziat în sală, presupunând ca la început sunt reclame, iar la final a alergat spre ieşire, gândindu-se că urmează să curgă genericul, aplauzele au fost furtunoase. Marele câştig este că mulţi iubitori ai vieţii la mall au prins gustul teatrului şi vor reveni.

«O noapte furtunoasă» este o compoziţie reuşită, cu nume mari pe afiş, dar şi cu personaje grandioase pe scenă. O puteţi vedea joi, 13 februarie, de la ora 19.00, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, în sala Epika, care oferă confort şi 640 de locuri.

Foto din spectacolul O noapte furtunoasă – Paul Buciuta

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.