O nuvelă de John Steinbeck, regăsită şi publicată după 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-nuvela-de-john-steinbeck-regasita-si-publicata-dupa-70-de-ani/

Nuvela „With Your Wings” de John Steinbeck, niciodată editată şi considerată pierdută după ce a fost lecturată de Orson Welles într-o emisiune radiofonică în 1944, a fost regăsită şi publicată în aceste zile de revista The Strand Magazine.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2014

John Steinbeck / „With Your Wings” este o povestire care a fost scrisă special pentru Orson Welles, care a citit-o, în iulie 1944, într-una dintre emisiunile sale radiofonice. Nici chiar experţii în opera lui Steinbeck nu cunoşteau prea multe lucruri despre acest text.

Andrew F. Gulli, redactorul-şef al revistei The Strand Magazine, o publicaţie trimestrială americană, este acela care a găsit transcrierea povestirii în arhivele Universităţii Texas.

Nuvela „With Your Wings” spune povestea locotenentului William Thatcher, un bărbat afro-american – fapt rar în epocă -, care tocmai primise în cadrul unei ceremonii o decoraţie importantă.

Cariera lui militară fiind încheiată, William se întoarce în viaţa civilă. Se urcă în maşină, un model vechi de Ford A, şi se îndreaptă spre oraşul natal. Acolo este întâmpinat ca un erou sau cel puţin ca o vedetă.John Steinbeck

„Steinbeck era un idealist, considera că America era o ţară minunată care avea multe de oferit, dar era de asemenea conştient de reversul medaliei: inegalităţile. Putea să vadă cupiditatea şi excesul distrugător al clasei muncitoare.

Această povestire este o modalitate de arăta clasei de mijloc americane că afro-americanii poartă pe umerii lor o responsabilitate uriaşă: să apere Statele Unite şi să apere Aliaţii în timpul războiului”, scrie Andre F. Gulli.

Cine a fost John Steinbeck

John Ernst Steinbeck, născut pe 27 februarie 1902, în Salinas, California, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani din secolul al XX-lea. Recompensat cu premiul Pulitzer pentru romanul „Fructele mâiniei” (1939), John Steinbeck este autorul altor volume de succes, precum „La răsărit de Eden” (1952) şi „Şoareci şi oameni” (1937).

Autor a 27 de cărţi, care includ 16 romane, şase volume de non-ficţiune şi cinci colecţii de proză scurtă, John Steinbeck a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1962.

Foto: John Steinbeck – wikipedia, cinemagia

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"