O umbra de nor – câştigătorul Festivalului ALTER-NATIVE
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-umbra-de-nor-castigatorul-festivalului-alter-native/

Filmul „O umbra de nor” de Radu Jude este câştigătorul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE, care s-a încheiat duminică la Târgu Mureş

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Filmul ,,O umbra de nor“, de Radu Jude, este câştigătorul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE, care s-a încheiat duminică la Târgu Mureş.

De asemenea, în cadrul ceremoniei de sâmbătă seară cu O umbra de nor , pelicula „Camera 606″ (regia Peter Volkart, Elveţia) a primit premiul oferit de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, „Pastila fericirii” (Felmeri Cecília, România) a câştigat Premiul televiziunii Erdely TV, „Welkom” (Pablo Munoz Gomez, Belgia) – Premiul Ministerului Culturii, iar „Strada lui Raffael” (Alessandro Falco, Italia) – Premiul oferit de municipiul Târgu Mureş.

Totodată, Premiul In Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut oferit de Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari (UDMT-MADISZ) cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi stiloul oferit de comisionerul educaţional al Ungariei i-a revenit filmului „Micul blond cu un miel alb” al lui Eloi Henriod (Franţa).

Directorul artistic al festivalului, Gasparik Attila, a declarat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor că, pornind de la o replică din film, „Dar ea doreşte să trăiască, nu să moară”, poate spune că nici Festivalul ALTER-NATIVE nu îşi doreşte să moară, „cum a murit Festivalul Peninsula”.

Un festival şi O umbra de nor

Gasparik Attila a adăugat că la a XXII-a ediţie, de anul viitor, invitatul special la ALTER-NATIVE va fi „intelectualul mureşean” – reprezentat atât de artişti, cât şi de politicieni -, întrucât sunt destui cei care se plâng că există un vid cultural în municipiu.

Festivitatea, la care a fost desemnat câştigător filmul O umbra de nor, a fost urmată de un concert de muzică klezmer, susţinut de Hakeshet Klezmer Band din Oradea, prima formaţie de acest gen din Romania, în condiţiile în care ediţia din acest an a festivalului a avut ca invitat special Israelul.

O umbra de nor

Alexandru Dabija joacă în filmul ,,O umbra de nor“

Manifestarea a continuat cu proiecţia peliculelor premiate şi a filmelor de lungmetraj „Baikonur”, de Veit Helmer (coproducţie Kazahstan-Germania-Rusia), „Cercuri” (Srdan Golubovic, coproducţie Serbia-Croaţia-Slovacia-Franţa-Germania, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de anul viitor), alături de filme de animaţie pentru copii şi „Best of Jameson Cinefast Miskolc 2012″.

La ediţia din acest an a festivalului au fost înscrise aproape 900 de scurtmetraje din toată lumea, în urma preselecţiei intrând în concurs 60, dintre care o mare parte de animaţie, notează Mediafax.

Atât Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE de la Târgu Mureş, cât şi ediţia de la Târgu Mureş a Festivalului TIFF au fost cuprinse în acest an în cadrul manifestărilor prilejuite de centenarul Palatului Culturii din municipiu – un edificiu reprezentativ pentru oraş, declarat monument istoric.

Foto credit: Cinemagia, O umbra de nor

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.