Oana Pellea, Radu Gabrea şi Traian Băsescu, la premiera filmului „De ce eu?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-radu-gabrea-si-traian-basescu-la-premiera-filmului-de-ce-eu/

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, luni seară, la premiera de gală a lungmetrajului „De ce eu?”, că, în urmă cu 13 ani, procurorul Cristian Panait primea spre studiu dosarul „Lele”, afirmând că se bucură pentru că filmul este lansat „respectând cumva cronologia unor întâmplări şi evenimente”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2015

La premiera de gală a thrillerului politic, care a avut loc luni seară, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, au participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria Băsescu, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, membrul CSM Cristian Dănileţ, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, judecătorul CCR Daniel Morar, fostul deputat Sever Voinescu, dar şi vedete din industria filmului, precum actriţa Oana Pellea şi regizorul Radu Gabrea, alături de echipa lungmetrajului „De ce eu?”.

De asemenea, potrivit lui Tudor Giurgiu, în sala de cinema de la Palatul Naţional al Copiilor s-au aflat fostul procuror Alexandru Lele, dar şi mătuşa procurorului Cristian Panait, Eleni Dumitru.

Scenariul „De ce eu?”, scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi al presiunilor exercitate asupra sa.

Tudor Giurgiu a precizat, înainte de eveniment, că România are o deficienţă în ceea ce priveşte vizionarea filmelor, având în vedere că nu există nicio sală de proiecţie civilizată.

Căutând diferite opţiuni, am ajuns la Palatul Copiilor, a trebuit să venim cu foarte mult echipament după noi. Mi-aş dori ca actualul guvern, guvernele care vor veni să se ocupe şi de această problemă, pentru că ne simţim umiliţi în propria ţară, pentru că am rezolvat cazul Operetei, s-a renovat Teatrul Naţional, poate că ar fi cazul să găsim nişte bani să modernizăm, să digitalizăm cele 25-30 de săli de cinema care mai pot fi salvate. Oamenii ne scriu, vor să ne vadă filmele, dar nu prea au unde să le vadă – Tudor Giurgiu.

de ce eu

Tudor Giurgiu

El a adăugat că, în centrele comerciale, „este un capitalism dur şi deloc protectiv cu filmele româneşti”.

Înainte de începerea proiecţiei, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a venit la acest eveniment pentru că a fost invitat, precizând că nu a mai văzut un film „de dinainte de a-şi începe mandatul”.

Proiecţia filmului „De ce eu?” a fost oprită pentru mai multe minute din cauza unor probleme tehnice, fostul preşedinte Traian Băsescu rămânând în loja cinema-ului până la rezolvarea acestora. La finalul evenimentului, Tudor Giurgiu şi-a prezentat scuzele pentru „debutul nefericit al filmului”, precizând că s-a întrebat „de ce eu?”, dar că „nu l-a sabotat nimeni, cu asta lucrăm, cu asta defilăm”.

Sala a aplaudat preţ de câteva minute filmul lui Tudor Giurgiu, fostul preşedinte Traian Băsescu ridicându-se în picioare. Tudor Giurgiu a ţinut să mulţumească şi jurnaliştilor care au scris despre cazul procurorului Cristian Panait, afirmând că numele ziariştilor este trecut pe genericul lungmetrajului.

„De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă.

Foto: De ce eu?, Tudor Giurgiu – cinemagia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: