Octavian Saiu: „În lumea tehnologiei, îmi păstrez încrederea în frumusețea cărții”
https://www.ziarulmetropolis.ro/octavian-saiu-in-lumea-tehnologiei-imi-pastrez-increderea-in-frumusetea-cartii/

Pe 18 decembrie a avut loc lansarea cărţii ,,Hamlet şi nebunia lumii”, de Octavian Saiu. „O carte care se citeşte dintr-o respiraţie”, după cum a caracterizat-o criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu.

Un articol de Judy Florescu|19 decembrie 2014

Situat în Piața Lahovari, Teatrelli este cea mai nouă cafenea-teatru din București, loc cochet cu nici 100 de locuri, în  care se petrec o sumedenie de evenimente culturale  care ar putea face obiectul intereselor bucureșteanului – spectacole de teatru, concerte, performance-uri și lansări de carte. Cea mai recentă – lansarea unui volum despre Hamlet, semnat de Octavian Saiu.

Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, a declarat la lansare: ,,Punctul care pentru mine a fost determinant în parcursul pe care l-am străbătut scriind despre Hamlet a fost un gând a lui Jaqcues Lacan, psihanalist, care, inspirat de metafora lui Hamlet care sfârșește precum regele în stomacul unui cerșetor spune ceva ce cred că merită reținut: «Nu doar cerșetorul care se crede rege e nebun, ci și regele care se crede rege.» Într-un fel sau altul, convingerea adevărului, conștiința propriei posturi și asimilarea statutului de om puternic produc toate, în stadii diferite, un fel de glisare spre nebunie. Cred că în această formă, contextualizată diferit, nebunia e prezentă în lumea în care trăim. Am simțit nevoia să scriu o carte într-o lume care e asaltată de mijloace tehnologice mult mai complexe, pentru că păstrez un fel de încredere naivă probabil în realitatea și frumusețea cărții ca obiect. Cuvântul carte nu lipsește din nicio piesă a lui Shakespeare.”

Ludmila Pantlajoglu, critic teatral, a adăugat: ,,Hamlet este o piesă mitică, o piesă matricială ca problematică existențială care a străbătut timpul, epocile, o piesă în care se întâlnește tradiția cu modernitatea și postmodernitatea, Orientul cu Occidentul. Hamlet e un personaj care fascinează lumea teatrului, dar și viața noastră cotidiană, în social, în politic, în cultură. Hamlet și nebunia lumii este o carte care se citește dintr-o respirație.”

DSC01259p

Marina Constantinescu

Marina Constantinescu, director al Festivalului Național de Teatru: ,,Punctul de întâlnire dintre mine, cititorul, și vocea lui Octavian Saiu din această carte este spectacolul lui Ostermeier, o lume care își țipă nu doar nebunia neputința, ci și tragicul, manipularea, violența. Este un Hamlet memorabil care sparge convenții de toate felurile și peste care nu se va putea trece, pentru că este Hamletul acestui timp, scăpat sub orice fel de control.”

Emil Hurezeanu, jurnalist: ,,Octavian Saiu are un fel de sensibilitate cuviincioasă, o inteligență urbană și foarte empatică. Reușește imediat să te includă într-un radar propriu. Cărțile lui sunt toate ale unui tânăr savant irepresibil. Are acea abilitate superioară care simplică materiile complicate, mai ales când vorbești despre Hamlet, despre Shakespeare, despre nebunie, despre dragoste. ”

Pentru apariția acestei cărți, cu ocazia a 450 de ani de la nașterea lui  William Shakespeare, Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, i-a oferit lui Saiu premiul-simbol al festivalului pe care îl conduce: ,,Trăiesc cu speranța că această carte va vedea lumina tiparului și într-o variantă în limba engleză și că ea va fi lansată cu prilejul Festivalului Shakespeare din anul 2016.”

foto/video: Judy Florescu

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.