Ofelia Popii – De la Faust la Q.E.D.
https://www.ziarulmetropolis.ro/ofelia-popii-de-la-faust-la-q-e-d/

Doi dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producţie – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri şi a adunat câteva premii importante.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2014

În drama cu accente policier, Sorin Leoveanu este un matematician a cărui decizie de a trimite lucrări importante unei universități americane, fără aprobarea Partidului, duce la un șir de acțiuni ce îi implică pe Elena (Ofelia Popii), care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul fugit în Franţa, și Voican (Florin Piersic Jr.), un ofițer pornit pe urmele celor doi.

Roluri importante au și Virgil Ogășanu, tatăl Elenei, și Dorian Boguță, colegul matematicianului.

Publicația americană „Variety” a remarcat transformarea impresionantă a lui Florin Piersic Jr., dar și jocul subtil și puternic al celor doi: „Leoveanu și Popii sunt cunoscuți mai degrabă din teatru decât din film, însă sunt actorii ideali pentru rol și jocul lor nu are nici un pic de teatralitate”.

Ofelia Popii

Una dintre puținele actrițe din România cu două premii UNITER în portofoliu – pentru rolul Mefisto din „Faust”, montat de Silviu Purcărete, și one-woman show-ul „Felii” – Ofelia Popii este la primul ei rol central într-un lungmetraj de cinema.

Actriță la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, a jucat în zeci de spectacole, sub direcția unor regizori ca Andrei Șerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete, Alexander Hausvater, Radu Alexandru Nica sau Mihai Măniuțiu. În cinema, a apărut în „Rocker” (Marian Crișan, 2013) și „Undeva la Palilula” (Silviu Purcărete, 2012).

„În 1984, când se petrece acțiunea, aveam 6 ani, eram mai mică decât fiul meu din film. Nu adunam pietre ca el, dar toamna îmi făceam provizii de castane pe pervaz, care dispăreau una câte una în timp ce înaintam în iarnă. Tatăl meu lucra la un centru de calcul, ca și Elena din film, și-mi amintesc și-acum calculatorul acela imens” – Ofelia Popii

Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu

Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu

Sorin Leoveanu

Angajat la Teatrul Național din Craiova din 1999, Sorin Leoveanu are în portofoliu peste 20 de spectacole și trei premii UNITER pentru interpretare, cel mai recent câștigat în 2012, cu rolul Caligula din spectacolul lui Laszlo Bocsardi.

A apărut în filmele: „Undeva la Palilula”, „Sur la frontière” (regia Bogdan Ștefan, 2007) și „Capul de zimbru” (Lucian Pintilie, 2005).

Cât privește rolul de matematician, a fost „salvat” la partea practică de profesorul și activistul Nicușor Dan, fost olimpic la această materie.

„N-am fost niciodată nici prieten, nici admirator al matematicii. Pur și simplu nu am fost născut pentru asta! Luam maxim 5 sau 6 la școală. Și e îngrozitor să trebuiască să reții formule matematice dar, din fericire, cinematografia îți oferă destule soluții pentru asta” – Sorin Leoveanu.

„Q.E.D.”

„Q.E.D.” este scris și regizat de Andrei Gruzsniczki, aflat la al doilea lungmetraj după „Cealaltă Irina” (2009). Filmată de Vivi Drăgan Vasile, este prima producție românească realizată pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace.

Filmul a obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și cel pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST, și a fost proiectat la New Directors/ New Films (New York), Göteborg, Vilnius, Karlovy Vary sau TIFF.

Un film captivant despre compromis, prietenie și trădare, „Q.E.D.” îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

Foto: Ofelia Popii – Ancuta Iordachescu şi facebook.com/qedfilmul

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.