Omul cel bun din Sîciuan, în turneu în China
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-cel-bun-din-siciuan-in-turneu-in-china/

Spectacolul „Omul cel bun din Sîciuan”, după Bertold Brecht, regia Anca Bradu, produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” participă în aceste zile la cea de-a patra ediţie a China Campus Theatre Festival, de la Shanghai (3-12 noiembrie).

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2014

Omul cel bun din Sîciuan / Spectacolul tinerilor actori sibieni va avea loc în seara zilei de 5 noiembrie, într-una din cele mai prestigioase săli de spectacol, Shanghai Dramatic Arts Center.

Organizat de Federaţia Chineză a Literelor şi Artelor, Ministerul Educaţiei, Consiliul Municipal din Shanghai şi Asociaţia Chineză a Teatrelor, China Campus Theatre Festival este un eveniment bienal, care a avut loc pentru prima dată în anul 2008. Programul acestei ediţii cuprinde peste 20 de spectacole ale unor universităţi din China şi din alte ţări, seminarii şi ateliere de teatru.

Iniţiat ca un proiect de studiu coordonat de regizoarea Anca Bradu şi actorii Diana Fufezan şi Adrian Neacşu, profesori la Departamentul de Artă Teatrală din Sibiu, spectacolul „Omul cel bun din Sâciuan” face o cronică duioasă, dar penetrantă a caracterului uman.

Spectacolul studenţilor a pornit de la o serie de exerciţii de improvizaţie ce au la bază tehnica brechtiană de abordare a personajului, specifică teatrului epic.

Prin secvenţele de “teatru în teatru” combinate cu momente coregrafice şi cu tradiţionalele song-uri ale autorului german, actorii parcurg o adevărată epopee a sacrificiului pe care acest text o conţine.

Spectacolul studenţilor de la Departamentul de Artă Teatrală urmăreşte destinul tinerei Şen-de, o prostituată binecuvântată de zei pentru că i-a găzduit cu

Anca Bradu, regizoarea spectacolului Omul cel bun din Sîciuan

Anca Bradu, regizoarea spectacolului Omul cel bun din Sîciuan

generozitate într-o noapte, şi afirmă tema binelui universal într-o parabolă despre sacrificiu şi solidaritate umană.

În mod inedit, muzica acestei producţii a fost creată de unul dintre studenţii masteranzi, Claudiu Fălămaş, care şi-a dorit ca prin muzică să accentueze sentimentul de revoltă faţă de anumite situaţii de criză, dar şi de solidaritate cu personajele făcătoare de bine din această parabolă. Actorii care interpretează această muzică live transmit cu forţă şi claritate opinia lor faţă de bine şi adevăr.

OMUL CEL BUN DIN SÎCIUAN – INFO

după Bertold Brecht

REGIA: Anca Bradu;

ASISTENŢI REGIE: Diana Fufezan şi Adrian Neacşu;

TRADUCEREA: Michaela Bogza şi Nicoleta Ciupercescu;

SCENOGRAFIA: Mihai Păcurar şi Alin Gavrilă;

MUZICA: Claudiu Fălămaş;

DISTRIBUŢIA: Maria Tomoiagă, Paul Bondane, Anton Balint, Cristina Blaga, Maria Soilică, Angela Lisa, Călin Roajdă, Alexandru Malaicu, Iulia Popa, Claudiu Fălămaş, Alexandra Şerban, Ioan-Alexandru Savu, Cristian Timbuş

Foto: Omul cel bun din Sîciuan, Anca Bradu – tnrs.ro

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.