Omul-perna, un an de la premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-un-an-de-la-premiera/

Omul-perna este un spectacol studenţesc foarte apreciat şi premiat în 2013. Patru tineri absolvenţi dau strălucire unui text dur şi captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuţ Grama). Vineri, 17 ianuarie 2014, vor aniversa 1 an de la premieră şi 48 de reprezentaţii.

Un articol de Elena Simion|14 ianuarie 2014

Omul-perna este un spectacol studențesc foarte apreciat și premiat în 2013. Patru tineri absolvenți dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama). Vineri, 17 ianuarie 2014, vor aniversa 1 an de la premieră și 48 de reprezentații.

Ideea acestui spectacol a apărut în timpul pregătirilor pentru un examen de creație din anul II de facultate. Rareș Andrici a descoperit textul, pe care l-a lucrat alături de Cosmin Dominte și de George Lepădatu.

După 3 săptămâni de muncă au prezentat în fața colegilor și a profesorilor actul I din „Omul-pernă“. Atunci profesorul coordonator de an, Adrian Titieni, a spus: „Stop. Mulțumim. Proiect de licență“.

Cei 3 tineri, coordonați de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş, au lucrat multă vreme, înainte să li se alăture în distribuție și Tudor Andronic, în rolul lui Michal.    

„Omul pernă“ de Martin McDonagh este o dramă întunecată care se petrece într-un stat totalitar al cărui nume nu este specificat. Piesa începe într-o cameră de interogatoriu a unei secții de poliție, în care ofițeri, Tupolski şi Ariel îl interoghează pe scriitorul  Katurian, în legătură cu nişte crime recente ce au avut ca victime copii.

Scenele aduc răsturnări de situație și multe momente care țin publicul în priză, dar cel mai important este jocul celor petru tineri. Ei și-au studiat cu atenție personajele interpretate, ajungând să înțeleagă cele mai intime resorturi care generează gesturile și faptele lor.

În anul scurs de la premieră, spectacolul a călătorit prin toată țara: Sibiu, Ploiești, Târgu-Jiu, Focșani, Câmpina, Buzău. Peste tot publicul le-a fost aproape celor patru tineri actori și a savurat interpretarea lor cu accente de thriller.

Spectacolul de licenţă al studenţilor Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu şi Tudor Andronic, coordonat de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş şi de profesorul coordonator de an Adrian Titieni, este o provocare artistică atât pentru actori, cât și pentru public.

Spectacolul poate fi văzut vineri, pe 17 ianuarie, la Godot Café Teatru, de la ora 19.00.

Omul-perna

Actorii din Omul-pernă despre rolurile interpretate de ei

Katurian este un scriitor care scrie poveşti despre copii. Personajele şi situaţiile create de el sunt făcute în aşa fel încât să distrugă percepţia comună asupra vulnerabilităţii copilului: toţi copiii mor ȋn chinuri groaznice. Această ȋnclinaţie bolnavă ȋi atrage o mulţime de probleme din momentul ȋn care doi detectivi devin interesaţi de poveştile sale. (Rareș Andrici – Katurian )

Ariel este o persoană foarte sensibilă și cât se poate de atașată de copii, deci un suflet cald și protector. El trebuie să manifeste la serviciu un cu totul alt tip de comportament, cel dur, neînțelegător, violent, o persoană cu care nu se poate comunica pe o cale amiabilă. Acest tip de comportament nu este gratuit, el având traume inimaginabile din copilărie. Asadar, rolul lui este de a dezechilibra inculpatii, in cazul de faţă pe Katurian, mai ales ca presupusul “scriitor genial/criminal psihopat” are ca temă în povestirile sale uciderea copiilor. (George Lepădatu – Ariel)

Tupolski este un polițist inteligent cu un ego mare. Ușor copilăros, instransigent, cu un „poker face” aproape perfect. (Cosmin Dominte –Tupolski)

Michal este un suflet cald, sincer, naiv și care nu doreste să facă rău voit celor din jurul lui. Are un retard provocat de parinții lui care, în copilarie îl torturau, pentru a-i stârni o imaginație aproape bolnavă fratelui său Katurian, pentru a scrie povești cu un continut terifiant. Este un personaj cheie în piesa “Omul-pernă” pentru că prin el se elucidează adevăratul criminal. (Tudor Andronic –Michal)

Omul-perna, premii:

Premiul pentru cel mai bun spectacol – Gala Absolvenților UNATC 2013
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Gala Absolvenților UNATC 2013
Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar – Gala Absolvenților UNATC 2013
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”
Nominalizare pentru cel mai bun spectacol – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”

INFO Omul-perna:

KATURIAN: Rareș Andrici
TUPOLSKI: Cosmin Dominte
ARIEL: George Lepădatu
MICHAL: Tudor Andronic
REGIE: Florin Ion Grigoraș
TRADUCERE: Ionuț Grama
SCENOGRAFIE: Cătălin Manea
LIGHT DESIGN: Andrei Raicu
SOUND DESIGN/AFIŞ: Alexandru Bădeliță

Foto: Omul-perna – Mihaela Petre

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

20
/11
/17

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentație specială a spectacolului Cocoșelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială și regizorală a maestrului Ion Lucian.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.