One World Romania: 50 de filme, master class-uri şi spectacole de teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-50-de-filme-master-class-uri-si-spectacole-de-teatru/

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un masterclass al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2014

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un master class al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania se desfăşoară în perioada 17 – 23 martie, în Bucureşti.

Cele cinci secţiuni principale de anul acesta sunt „După 25 de ani”, „Rebeli pentru cauze”, „Statul strâmb”, „Clinica mass-media”, „Şi dragostea este un drept al omului” şi „Retrospectiva One World Romania 2014”, aceasta fiind dedicată regizorului Marcel Łoziński, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale, informează Mediafax.

Secţiunea „După 25 de ani”

cuprinde şase documentare recente care documentează şi revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conţine şi un program de cinci scurtmetraje româneşti realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.

Secţiunea „Rebeli pentru cauze”

aduce în atenţia proaspăt revoltatului bucureştean exemple de activism neconvenţional din spaţiul ex-sovietic, dar şi două filme româneşti prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: „Toamna românească”, de Matei Budes, şi „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri.

Statul strâmb”

prezintă o selecţie de documentare despre variate cazuri de corupţie din toată lumea, inclusiv „Putin’s Games”, un film despre mita, corupţia, degradarea mediului şi violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

One World Romania

„Clinica mass-media”

încearcă prin şase filme – unele mai serioase, altele care tratează situaţia cu mult umor – să analizeze starea presei în momentul de faţă, în mai toate colţurile lumii. Filmele acestei secţiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preţ şi servilismul faţă de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei zilelor noastre?

„Şi dragostea e un drept al omului”

cuprinde patru poveşti despre relaţii neacceptate – de societate, de familie, de legile ţării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secţiuni găseşte o formula cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu căldura şi delicateţe. Vor fi abordate problemele LGBT dintr-o altă perspectivă şi includerea într-o discuţie mai largă, notează Mediafax.

One World Romania

Informaţiile complete despre secţiuni, evenimente conexe, invitaţi şi lista completă a filmelor sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: http://www.oneworld.ro.

Foto cu One World Romania – wikipedia

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.