Onorabili in direct, premiera ieşeană din această seară
https://www.ziarulmetropolis.ro/onorabili-in-direct-premiera-ieseana-din-aceasta-seara/

Onorabili in direct, spectacolul Teatrului Naţional Iaşi, marchează debutul în dramaturgie al cunoscutului avocat Nicu Volovăţ şi este pus în scenă de regizorul Sorin Militaru ajutat de scenograful Cristian Marin. Onorabili in direct se joacă, în premieră, în această seară, de la ora 19.00, la Teatru la Cub.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2014

Spectacolul Teatrului Naţional Iaşi marchează debutul în dramaturgie al cunoscutului avocat Nicu Volovăţ şi este pus în scenă de regizorul Sorin Militaru ajutat de scenograful Cristian Marin. Onorabili in direct se joacă în premieră, în această seară, de la ora 19.00, la Teatru la Cub.

“Dacă ar fi să sintetizez, aş spune că “Onorabili în direct” e un pamflet al prezentului nostru, trăit zi de zi, în direct, prin presă, prin televizor, care a devenit toboganul de pe care toate ororile ne alunecă în casă, ne inundă viaţa.

Din rama televizorului ne potopesc personajele cu viciile lor de limbaj şi de comportament, minciuna, impostura, incultura, ticăloşia.

De fapt, suntem în acelaşi trist loc geometric desenat de Caragiale, între grotesc şi absurd, între şantajistul profesionist şi micul profitor, între aranjament şi deranjament, un popor aflat mereu între improvizaţie şi inspiraţie, fără opţiuni compatibile cu fiinţa lui profundă.

Aşa că am rămas în continuare datori rîsului şi plânsului.

Am scris despre România mea care s-a mutat în televizor, cu tot cu tragedia poporului, travestită într-o comedie zilnică în direct.

Am încercat să vă spun că suntem prizonierii lui Caragiale, că tot el, Onorabilul nostru etern, face şi desface prezentul nostru “i-mediatic” – Nicu Volovăţ, autorul piesei.

Onorabili in direct, distribuţie:

Teo Corban, Haruna Condurache, Livia Iorga, Andreea Boboc, Cosmin Panaite, Horia Veriveş, Irina Răduţu Codreanu, Daniel Busuioc, Ionuţ Cornilă, Delu Lucaci, Constantin Puşcaşu, Puşa Darie, Alina Mîndru, Erica Moldovan, Dumitru Năstruşnicu, Radu Homiceanu.

Muzica live: Cosmin Maxim, Diana Roman, Bogdan Baltă (acordeon).

Foto cu Onorabili in direct – teatrulnationaliasi.ro

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.