Panica – alertă de gradul trei
https://www.ziarulmetropolis.ro/panica-alerta-de-gradul-trei/

CRONICA DE TEATRU Inspiraţi, expiraţi… şi intraţi în „Panica.“ Pătrundeţi dincolo de uşile închise, în culisele psihicului masculin, în plină criză existenţială. Ce se întâmplă acolo? Trei bărbaţi complet diferiţi se întâlnesc pe un teritoriu comun, în momente de răscruce. Theodor-Cristian Popescu pune în scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă în 2005 şi […]

Un articol de Teodora Gheorghe|3 februarie 2014

CRONICA DE TEATRU Inspirați, expirați… și intrați ȋn „Panica.“ Pătrundeți dincolo de ușile ȋnchise, ȋn culisele psihicului masculin, ȋn plină criză existențială. Ce se ȋntȃmplă acolo? Trei bărbați complet diferiți se ȋntȃlnesc pe un teritoriu comun, ȋn momente de răscruce.

Theodor-Cristian Popescu pune ȋn scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă ȋn 2005 și tradusă ȋn mai multe limbi. Spectacolul a avut premiera joi, 30 ianuarie, la Teatrul Nottara din București.

Să fie viața protagoniștilor zugrăvită ȋn alb și negru, după cum sugerează decorul (Cosmin Florea) și veșmintele prizonierilor din temnița fricii? Uneori dramatici, alteori penibili, ei forează ȋn carnea problemelor apăsătoare care ȋi aruncă ȋn mocirla disperării. De pe marginea prăpastiei, cei trei prieteni ȋși contemplă alegerile greșite, ȋncercȃnd să se joace pe ei ȋnșiși ȋn speranța că se vor găsi cȃnd se trage cortina.

Leo (Alexandru Jitea) se autoinvită ȋn casa ipohondrului Max (Gabriel Răuță) , devastat de incertitudini amoroase și dorind cu ardoare ajutorul celui din urmă. Curȃnd, ajunge acasă și Joni (Vlad Zamfirescu), fratele lui Max, un prezentator tv egocentric și afemeiat.

Lipsa de empatie de la ȋnceput se transformă treptat ȋn grijă și ȋnțelegere, condimentate cu angoase care se cer exorcizate. Paradoxal, suferința este cel mai bun antidot. Fiecare este, pe rȃnd, mentor și pacient. Max colecționează boli și consideră că la baza tuturor relelor se află mamele. Totuși, Leo ȋi ȋncredințează relația sa ca pe o rană care trebuie oblojită. Max ȋși ia rolul ȋn serios.

Panica

Scenă din spectacolul „Panica“, de la Teatrul Nottara

Imaginați-vă un psiholog irascibil pe care l-ai pierdut dacă nu-ți plac filmele lui Almodóvar. Leo devine dintr-un panicard patetic un bun sfătuitor, pe măsură ce dezbaterile ȋncinse ȋl determină să-și dreseze demonii interiori. Alexandru Jitea glisează acrobatic de-a lungul tragicomediei, conturȃnd, cu mult haz, un personaj neașteptat de complex.

Umorul lui este complet, de la clovnerii gestuale la poante și ironii ce marchează momentele-cheie ale poveștii. Vlad Zamfirescu ȋntruchipează, cu eleganța detașată a vȃnzătorului de vise, „anti-eroul” emoțional, materialistul gata să cedeze nervos cȃnd trebuie să smulgă secretul fericirii de pe buzele unui buddhist invitat ȋn emisiunea sa.

Pentru că arta este adesea cea mai bună formă de terapie, vă invit la o porție delicioasă de autocunoaștere și amuzament, pregătită și servită la cald de un trio de excepție.

Programul include exerciții de respirație, aranjamente feng-shui, psihodrame și fragmente video realizate prin amabilitatea TVR2. Spectacolul a fost montat ȋntr-un timp record.

„Am avut șansa ca pȃnă acum să nu intru ȋn panică. Ȋn sensul de atacuri. Am intrat ȋn spectacolul Panică. Și l-am cunoscut pe Cristi Popescu. M-am panicat. Trebuia să scoatem premiera ȋn doar patru săptămȃni!!! Nu vă panicați. Am reușit”, mărturisește Vlad Zamfirescu.

Foto din spectacolul Panica – Teatrul Nottara



23
/11
/17

Lumea artistică este în stare de șoc după moartea subita a actriței Stela Popescu. "A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui", a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veștii că Stela Popescu s-a stins din viață.

23
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la orele 13.30, Editura Humanitas lansează, în cadrul Gaudeamus 2017, romanul „Ruta Subterană”, de Colson Whitehead, distins cu Premiul Pulitzer 2017. La evenimentul găzduit de standul editurii vor participa Radu Paraschivescu, Cristian Pătrășconiu și Denisa Comănescu. Nu ratați, așadar, una dintre cele mai de succes cărți ale anului, din care am extras aici câteva fragmente.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.