Peer Gynt, cu Victor Rebengiuc şi Tiberiu Soare, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/peer-gynt-cu-victor-rebengiuc-si-tiberiu-soare-la-sala-radio/

Victor Rebengiuc si Tiberiu Soare reprezinta doua generatii diferite in artele spectacolului in Romania in spectacolul Peer Gynt.

Un articol de Andrada Văsii|7 octombrie 2013

Victor Rebengiuc şi Tiberiu Soare reprezintă două generaţii diferite în artele spectacolului în România, în spectacolul Peer Gynt.

Curajul în a aborda noi dimensiuni ale complexului domeniu în care evoluează îi aduce împreună pe scenă în Peer Gynt de Grieg, la Sala Radio, pe 11 octombrie (de la ora 19.00), în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio (ONR).

O pleiadă de mari artişti vor putea fi admiraţi la Sala Radio în acestă seară în spectacolul Peer Gynt: Tiberiu Soare – dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, actorul Victor Rebengiuc, al cărui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare, tânărul violonist belgian Lorenzo Gatto, care la doar 27 de ani a câştigat importante competiţii internaţionale, soprana Simonida Luțescu şi mezzosoprana Antonela Bârnat, alături de Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Tiberiu Soare deschide astfel cea de-a doua stagiune în poziţia sa de dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, mult apreciatul muzician desfăşurându-şi activitatea ca dirijor din anul 1999. S-a aflat la pupitrul orchestrelor majorităţii filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară şi a participat la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a.

Artişti de excepţie în Peer Gynt

Repertoriul serii cuprinde două compoziţii romantice extrem de îndrăgite de melomanii de pretutindeni. Prima lucrare audiată va fi Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul german Max Bruch, cea mai populară creaţie a artistului.

Citiți și: INTERVIU Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“

Aceasta este o lucrare de mare virtuozitate, pe care nici un violonist de seamă nu o ocoleşte în cariera sa. Concertul a avut premiera în 1866, dirijorul fiind atunci însuşi compozitorul lucrării!

Peer Gynt cu Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc va fi implicat în proiectul Peer Gynt

În cea de-a doua parte a serii veţi avea bucuria întâlnirii cu una dintre cele mai celebre partituri ale muzicii clasice: selecţiuni din cele două suite Peer Gynt, aşternute pe portativ de marele compozitor norvegian romantic Edvard Grieg. Lucrarea a fost compusă la propunerea dramaturgului Henrik Ibsen, pentru premiera piesei de teatru cu acelaşi titlu, inspirată de o poveste din folclorul norvegian, al cărui nume este dat de personajul principal.

Şi pentru ca povestea să prindă viaţă, alături de Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Tiberiu Soare este invitat actorul Victor Rebengiuc,  audiţia muzicii fiind însoţită de fragmente recitate. Soprana Simonida Luţescu şi mezzosoprana Antonela Bârnat, apreciate în numeroase roluri pe scenele lirice din întreaga ţară şi Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, vor întregi frumuseţea interpretării celebrei lucrări romantice.

Info:

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ,,Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Petrică Tănase, fotografia cu Tiberiu Soare şi Teatrul Bulandra, fotografia cu Victor Rebengiuc

Tiberiu Soare şi Victor Rebengiuc sunt cei doi artiști implicați în producția Peer Gynt

04
/07
/17

Tango la cetate continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan, în cadrul festivalului Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan) de binecunoscutul grup Argentango, după succesul primelor două concerte din serie din luna iunie, susţinute la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia.

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.