Perspective internaționale la FITS 2017 – Cu ISPA despre diplomație culturală și dezvoltare socială prin arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/perspective-internationale-la-fits-2017-cu-ispa-despre-diplomatie-culturala-si-dezvoltare-sociala-prin-arte/

La conferinţa din penultima zi a Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu a fost invitat directorul executiv al ISPA, David Baile. ISPA (International Society for the Performing Arts) este o reţea internaţională ce reuneşte peste 400 de membri relevanţi la nivel mondial în artele perfomative, din 50 de ţări.

Un articol de Cristina Enescu Aky|17 iunie 2017

De 65 de ani, ISPA stimulează schimbul de idei și interconectarea în domeniul artelor performative din diferite părți ale lumii, dincolo de barierele financiare, lingvistice, culturale etc. De asemenea, organizează două congrese anuale, dintre care unul la New York, capitala mondială a artelor spectacolului. David Baile are o experiență de peste 20 de ani în management și consultanță culturală și artistică.

ISPA a făcut anul acesta un parteneriat cu Edinburgh Fringe Festival, iar reprezentarea ISPA la FITS 2017, alt reper major la nivel mondial în peisajul festivalurilor de arte ale spectacolului, se datorează dorinței ISPA de lărgire a promovării și colaborărilor cu Estul Europei. David Baile a subliniat importanța găsirii de modalități inovatoare de colaborare cu diferite comunități locale, a încurajării networking-ului și a cunoașterii de experiențe culturale diverse.

Moderatorul și criticul de teatru Octavian Saiu a vorbit despre puterea transformatoare a artelor performative în societate dând exemplul Sibiului, care a crescut odată cu și în bună parte și datorită celor 24 de ani de Festival Internațional de Teatru. David Baile s-a arătat impresionat de procentul din bugetul local al Sibiului (12%), alocat culturii, în condițiile în care multe alte comunități se luptă pentru abia 1-2% procente din veniturile locale. El a dat și alte exemple de cazuri în care artele performative, teatrul și cultura au reconfigurat, într-un mod extrem de benefic, fața comunităților locale și chiar naționale. Columbia, spre exemplu, o țară aflată de mulți ani în război cu sine însăși: în 1988, actrița argentiniană Fanny Mikey a creat Festivalul Ibero-American de Teatru, care a transformat enorm capitala Bogota. Cu ani în urmă, orașul era celebru pentru bandele de traficanți de droguri și împușcăturile stradale, pentru ca apoi să devină scena unuia dintre cele mai mari festivaluri de teatru din lume, cu câteva milioane de spectatori din toată lumea de-a lungul a trei săptămâni, Bogota devenind astfel o importantă destinație culturală.

Un alt exemplu oferit de David Baile pentru ideea de export cultural de succes este Seoul. Cu niște ani în urmă aici s-a înființat KAMS (Korean Arts Management Service), cu scopul promovării și dezvoltării artelor coreene, în special în zona artelor nesubvenționate și în zone anterior nepromovate. KAMS a ajutat enorm și la organizarea pieței artelor performative, precum și la vizibilitatea internațională crescândă a artiștilor coreeni.

Legat de efectele benefice enorme ale extinderii cunoașterii diferitor zone culturale din lume pentru comunitatea internațională, David Baile a subliniat faptul că libera circulație, cunoaștere reciprocă și colaborare a artiștilor (serios afectată în ultima vreme în numeroase părți ale lumii de diferite contexte social-politice) sunt un factor important de creare a unui echiilibru în lumea noastră atât de frământată. Actualmente și Statele Unite trăiesc situația necunoscută lor până acum, a unei situații politice care amenință direct susținerea și stabilitatea anterioare ale mediului artistic.

Directorul executiv al ISPA a amintit de musicalul ”Come From Away”, prezentat recent pe Broadway, care spune povestea unei mici comunități din Newfoundland în care, în urma evenimentelor din 9/11, rămân blocate 38 de avioane. Un număr de pasageri mai mare decât însăși populația orășelului este obligat să rămână aici pentru 5 zile. Deschiderea comunității față de acești oameni, legăturile emoționante care s-au creat, în acea stare de necesitate, sunt prezentate în acest spectacol. David Baile a relatat despre vizionarea musicalului care a avut loc în Canada, în prezența primului ministru Trudeau împreună cu 125 de ambasadori pe lângă Națiunile Unite precum și consilierul președintelui SUA, Ivanka Trump. Acel spectacol, pentru acel public, spune Baile, a fost un exemplu extraordinar de diplomație culturală.

Când lumea arde și oameni mor, de ce să investim în cultură, artă, teatru, în arte performative? Cum putem convinge pe cei neconvinși de importanța acestor lucruri? David Baile spune că, deși unii poate nu vor fi niciodată convinși că artele sunt o formă reală, eficientă de a contribui la salvarea lumii, cea mai importantă este puterea exemplului, a proiectelor bine făcute, precum acest festival de la Sibiu, care au responsabilitatea de a transmite în lume mesajele diferitelor culturi și arte.

 

 

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.