Pianul din „Casablanca”, vândut cu 3,41 de milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianul-din-casablanca-vandut-cu-341-de-milioane-de-dolari/

Sute de suvenire din „epoca de aur” de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului „Casablanca” au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul „Casablanca” sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul „Vrăjitorul din Oz” (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

Au mai fost scoase la vânzare rochii purtate de actriţe de legendă de la Hollywood, precum Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland şi Rita Hayworth, dar şi o haină purtată de Clark Gable în filmul „Pe aripile vântului”, alături de zeci de alte obiecte, afişe, fotografii şi scenarii de filme.

Pentru pian, nicio estimare de preţ nu a fost făcută publică de casa Bonhams, care a evocat doar „un număr cu şapte cifre, în intervalul mediu al preţului estimat”. Licitaţia a început la preţul de vânzare de 1,6 milioane de dolari şi, după doar trei minute, s-a închis la 3,41 de milioane de dolari (taxe incluse).

Pianul a fost omniprezent în filmul „Casablanca”, lansat în 1942, în care rolurile principale au fost interpretate de Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman. Acesta este pianul la care personajul Sam, interpretat de Dooley Wilson, a cântat „As time goes by”, la cererea Ilsei Lund (Ingrid Bergman).

Capacul său a fost modificat, pentru a se adapta la intriga filmului. În acel pian au fost ascunse, atunci când Sam interpreta acea piesă, faimoasele „scrisori de tranzit” destinate iniţial lui Victor Laszlo şi soţiei sale Ilsa Lund.

Fabricat probabil în 1927, pianul avea doar 58 de clape, cu 30 mai puţine decât un pian modern clasic.

Aflat în proprietatea unui medic stomatolog din Los Angeles din anii ’80, pianul a fost pentru prima dată prezent într-o licitaţie, cu scaunul său original, şi chiar cu o gumă de mestecat lipită sub clape, care conţine „o uşoară urmă a unei amprente digitale care este vizibilă cu lupa”, potrivit organizatorilor licitaţiei.

„Casablanca”, a cărui acţiune se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în oraşul omonim, a fost recompensat în 1944 cu Oscarul pentru cel mai bun film al anului. Pelicula ocupă locul al treilea în topul celor mai bune filme din toate timpurile, după „Cetăţeanul Kane” şi „Naşul”, potrivit American Film Institute.

Suvenirele din universul filmului „Casablanca” au generat la rândul lor un mare interes luni seară. Primul scenariu al peliculei, intitulat „Toată lumea vine la Rick’s”, a fost adjudecat cu 106.250 de dolari (estimat între 40.000 şi 60.000 de dolari), iar uşile de la intrarea în Rick’s Café, cafeneaua centrală din film, s-au vândut cu 115.000 de dolari (estimate între 75.000 şi 100.000 de dolari).

Un scenariu revizuit al aceluiaşi film a fost vândut cu 68.500 de dolari (preţ estimativ cuprins între 10.000 şi 15.000 de dolari), iar paşaportul personajului jucat de Ingrid Bergman în acest film a fost vândut cu 35.000 de dolari.

Faimoasele scrisori de tranzit, estimate între 100.000 şi 150.000 de dolari, au fost vândute cu 118.750 de dolari, iar un scaun din Rick’s Café s-a vândut cu 5.000 de dolari.

Anumite rochii ale unor vedete au generat şi ele un interes deosebit: 8.750 de dolari pentru o rochie purtată de Barbra Streisand în filmul „Cei mai frumoşi ani/ The Way We Were”, 11.875 de dolari pentru o rochie purtată de Judy Garland în „Parada de Paşte/ Easter Parade”, 6.000 de dolari pentru o rochie purtată de Rita Hayworth în „The Loves of Carmen”. O rochie purtată de Grace Kelly în „Aventură în junglă/ Mogambo”, estimată între.15.000 şi 20.000 de dolari, nu a găsit cumpărător.

Foto: Pianul din „Casablanca” – cinemagia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: