Pianul din „Casablanca”, vândut cu 3,41 de milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianul-din-casablanca-vandut-cu-341-de-milioane-de-dolari/

Sute de suvenire din „epoca de aur” de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului „Casablanca” au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul „Casablanca” sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul „Vrăjitorul din Oz” (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

Au mai fost scoase la vânzare rochii purtate de actriţe de legendă de la Hollywood, precum Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland şi Rita Hayworth, dar şi o haină purtată de Clark Gable în filmul „Pe aripile vântului”, alături de zeci de alte obiecte, afişe, fotografii şi scenarii de filme.

Pentru pian, nicio estimare de preţ nu a fost făcută publică de casa Bonhams, care a evocat doar „un număr cu şapte cifre, în intervalul mediu al preţului estimat”. Licitaţia a început la preţul de vânzare de 1,6 milioane de dolari şi, după doar trei minute, s-a închis la 3,41 de milioane de dolari (taxe incluse).

Pianul a fost omniprezent în filmul „Casablanca”, lansat în 1942, în care rolurile principale au fost interpretate de Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman. Acesta este pianul la care personajul Sam, interpretat de Dooley Wilson, a cântat „As time goes by”, la cererea Ilsei Lund (Ingrid Bergman).

Capacul său a fost modificat, pentru a se adapta la intriga filmului. În acel pian au fost ascunse, atunci când Sam interpreta acea piesă, faimoasele „scrisori de tranzit” destinate iniţial lui Victor Laszlo şi soţiei sale Ilsa Lund.

Fabricat probabil în 1927, pianul avea doar 58 de clape, cu 30 mai puţine decât un pian modern clasic.

Aflat în proprietatea unui medic stomatolog din Los Angeles din anii ’80, pianul a fost pentru prima dată prezent într-o licitaţie, cu scaunul său original, şi chiar cu o gumă de mestecat lipită sub clape, care conţine „o uşoară urmă a unei amprente digitale care este vizibilă cu lupa”, potrivit organizatorilor licitaţiei.

„Casablanca”, a cărui acţiune se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în oraşul omonim, a fost recompensat în 1944 cu Oscarul pentru cel mai bun film al anului. Pelicula ocupă locul al treilea în topul celor mai bune filme din toate timpurile, după „Cetăţeanul Kane” şi „Naşul”, potrivit American Film Institute.

Suvenirele din universul filmului „Casablanca” au generat la rândul lor un mare interes luni seară. Primul scenariu al peliculei, intitulat „Toată lumea vine la Rick’s”, a fost adjudecat cu 106.250 de dolari (estimat între 40.000 şi 60.000 de dolari), iar uşile de la intrarea în Rick’s Café, cafeneaua centrală din film, s-au vândut cu 115.000 de dolari (estimate între 75.000 şi 100.000 de dolari).

Un scenariu revizuit al aceluiaşi film a fost vândut cu 68.500 de dolari (preţ estimativ cuprins între 10.000 şi 15.000 de dolari), iar paşaportul personajului jucat de Ingrid Bergman în acest film a fost vândut cu 35.000 de dolari.

Faimoasele scrisori de tranzit, estimate între 100.000 şi 150.000 de dolari, au fost vândute cu 118.750 de dolari, iar un scaun din Rick’s Café s-a vândut cu 5.000 de dolari.

Anumite rochii ale unor vedete au generat şi ele un interes deosebit: 8.750 de dolari pentru o rochie purtată de Barbra Streisand în filmul „Cei mai frumoşi ani/ The Way We Were”, 11.875 de dolari pentru o rochie purtată de Judy Garland în „Parada de Paşte/ Easter Parade”, 6.000 de dolari pentru o rochie purtată de Rita Hayworth în „The Loves of Carmen”. O rochie purtată de Grace Kelly în „Aventură în junglă/ Mogambo”, estimată între.15.000 şi 20.000 de dolari, nu a găsit cumpărător.

Foto: Pianul din „Casablanca” – cinemagia

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.