Pianul din „Casablanca”, vândut cu 3,41 de milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianul-din-casablanca-vandut-cu-341-de-milioane-de-dolari/

Sute de suvenire din „epoca de aur” de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului „Casablanca” au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul „Casablanca” sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul „Vrăjitorul din Oz” (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

Au mai fost scoase la vânzare rochii purtate de actriţe de legendă de la Hollywood, precum Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland şi Rita Hayworth, dar şi o haină purtată de Clark Gable în filmul „Pe aripile vântului”, alături de zeci de alte obiecte, afişe, fotografii şi scenarii de filme.

Pentru pian, nicio estimare de preţ nu a fost făcută publică de casa Bonhams, care a evocat doar „un număr cu şapte cifre, în intervalul mediu al preţului estimat”. Licitaţia a început la preţul de vânzare de 1,6 milioane de dolari şi, după doar trei minute, s-a închis la 3,41 de milioane de dolari (taxe incluse).

Pianul a fost omniprezent în filmul „Casablanca”, lansat în 1942, în care rolurile principale au fost interpretate de Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman. Acesta este pianul la care personajul Sam, interpretat de Dooley Wilson, a cântat „As time goes by”, la cererea Ilsei Lund (Ingrid Bergman).

Capacul său a fost modificat, pentru a se adapta la intriga filmului. În acel pian au fost ascunse, atunci când Sam interpreta acea piesă, faimoasele „scrisori de tranzit” destinate iniţial lui Victor Laszlo şi soţiei sale Ilsa Lund.

Fabricat probabil în 1927, pianul avea doar 58 de clape, cu 30 mai puţine decât un pian modern clasic.

Aflat în proprietatea unui medic stomatolog din Los Angeles din anii ’80, pianul a fost pentru prima dată prezent într-o licitaţie, cu scaunul său original, şi chiar cu o gumă de mestecat lipită sub clape, care conţine „o uşoară urmă a unei amprente digitale care este vizibilă cu lupa”, potrivit organizatorilor licitaţiei.

„Casablanca”, a cărui acţiune se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în oraşul omonim, a fost recompensat în 1944 cu Oscarul pentru cel mai bun film al anului. Pelicula ocupă locul al treilea în topul celor mai bune filme din toate timpurile, după „Cetăţeanul Kane” şi „Naşul”, potrivit American Film Institute.

Suvenirele din universul filmului „Casablanca” au generat la rândul lor un mare interes luni seară. Primul scenariu al peliculei, intitulat „Toată lumea vine la Rick’s”, a fost adjudecat cu 106.250 de dolari (estimat între 40.000 şi 60.000 de dolari), iar uşile de la intrarea în Rick’s Café, cafeneaua centrală din film, s-au vândut cu 115.000 de dolari (estimate între 75.000 şi 100.000 de dolari).

Un scenariu revizuit al aceluiaşi film a fost vândut cu 68.500 de dolari (preţ estimativ cuprins între 10.000 şi 15.000 de dolari), iar paşaportul personajului jucat de Ingrid Bergman în acest film a fost vândut cu 35.000 de dolari.

Faimoasele scrisori de tranzit, estimate între 100.000 şi 150.000 de dolari, au fost vândute cu 118.750 de dolari, iar un scaun din Rick’s Café s-a vândut cu 5.000 de dolari.

Anumite rochii ale unor vedete au generat şi ele un interes deosebit: 8.750 de dolari pentru o rochie purtată de Barbra Streisand în filmul „Cei mai frumoşi ani/ The Way We Were”, 11.875 de dolari pentru o rochie purtată de Judy Garland în „Parada de Paşte/ Easter Parade”, 6.000 de dolari pentru o rochie purtată de Rita Hayworth în „The Loves of Carmen”. O rochie purtată de Grace Kelly în „Aventură în junglă/ Mogambo”, estimată între.15.000 şi 20.000 de dolari, nu a găsit cumpărător.

Foto: Pianul din „Casablanca” – cinemagia

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.